16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSoţia şi mama secretarului de stat Ştirbu, cercetate

Soţia şi mama secretarului de stat Ştirbu, cercetate

Mama şi soţia secretarului de stat Gigel Ştirbu, finul premierului Călin Popescu Tăriceanu, sunt cercetate de poliţiştii de la Investigarea Fraudelor pentru evaziune fiscală. Cercetările se desfăşoară în dosarul privind alcoolul descoperit de lucrătorii DIICOT şi de vameşii craioveni într-un depozit aparţinând firmei Rus Oil şi închiriat de societatea familiei Ştirbu, George’s.

Dosarul a ajuns la poliţie în urmă cu mai bine de cinci luni, însă oamenii legii şi procurorii nu au dispus încă urmărirea penală. În seara de 4 octombrie 2007, vameşi şi lucrători DIICOT au luat cu asalt, în baza unor informaţii, depozitul din Slatina, închiriat de firma George’s, administrată de soţia secretarului de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor, George Ştirbu, Delia Ştirbu, şi de Ioana Ştirbu, mama demnitarului. Oamenii legii au descoperit aproximativ patru tone de alcool pregătit pentru comerţ neautorizat. Cercetările au fost conduse iniţial de la nivelul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti, apoi au ajuns la DIICOT Olt. Aici s-a dovedit că nu a fost vorba de o reţea, iar dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina. Sub supravegherea procurorului, cazul se află în atenţia Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Olt. „Dosarul a fost trimis la Parchetul judecătoriei pe 26 martie 2008, pentru că s-a dovedit că nu este vorba de o reţea“, a declarat procurorul DIICOT, Victor Beşcucă. „Dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina şi se află în cercetări la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Cercetările sunt pentru evaziune, dar nu s-a început urmărirea penală“, a precizat procurorul Constantin Lăloianu. Surse judiciare spun că în dosar mai este cercetat şi un anume George Cristian Preda.

Suspiciuni

Ciudat este că, deşi lucrători de la Vama Slatina au declarat, la nici o săptămână de la incident, că acţiunea nu este locală (poliţiştii din Olt nici nu au fost anunţaţi de operaţiune), ci una de amploare, acum s-a dovedit că la mijloc nu a fost o reţea, deci nu este vorba de trafic cu alcool. „Nu putem spune decât că nu este operaţiunea noastră, ci vameşi din Dolj au fost implicaţi în acţiune“, spunea un vameş din Slatina, iar şeful IPJ Olt, chestorul Ion Stoica, a spus atunci că „noi n-am fost anunţaţi de nimic, nu ştiu nimic“. Surse din cadrul anchetatorilor susţin că Gigel Ştirbu a încercat prin interpuşi să intervină în cursul cercetărilor. Sursele citate au mai spus că demnitarul a încercat să-l convingă pe proprietarul depozitului în care s-a descoperit alcoolul să ia asupra sa întreaga poveste.

Istoric

Firma George’s, specializată în comerţul cu băuturi, a fost condusă de însuşi Gigel Ştirbu înainte de a fi promovat într-o funcţie de demnitate publică. În perioada 2000-2004, Ştirbu a fost consilier judeţean, între 2005 şi 2007 a fost subprefect de Olt, iar din 2007 este secretar de stat pe probleme de culte la Ministerul Culturii şi Cultelor. Membru al Partidului Naţional Liberal, Ştirbu va candida din partea acestei formaţiuni politice pentru Camera Deputaţilor în colegiul nr. 6.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII