15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcoli primenite în culori politice

Şcoli primenite în culori politice

În prag de an şcolar, zeci de unităţi de învăţământ doljene au primit sume importante pentru lucrări de reabilitare şi consolidare. Banii au iz electoral, guvernanţii alocând cele mai multe fonduri în localităţile unde există primari PNL şi PSD.

 

Fără să ţină seama că în şcoli se construieşte vara, şi nu toamna, când elevii se întorc în bănci, guvernanţii au mai dat nişte pomeni electorale în localităţile doljene în care primarii preferă culorile galben şi roşu, acolo unde, conform declaraţiilor conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, managerii de şcoli şi edilii au solicitat fonduri. Faţă de alte hotărâri de guvern, prin care se alocau fonduri pentru sute de şcoli, în HG nr. 962 din 27 august 2008 au fost cuprinse numai 51 de unităţi de învăţământ din 23 de localităţi. Aşa că lista cu şcolile şi sumele de bani solicitate pe care ISJ Dolj a trimis-o Ministerului Educaţiei corespunde cu ce au aprobat guvernanţii. Numai că, din 21 de localităţi care au primit fonduri pentru şcoli, nouă au primari PNL, nouă au primari PSD şi numai trei sunt PD-L. Patru unităţi de învăţământ din comuna Poiana Mare, localitate cu primar PNL, au primit fonduri pentru utilităţi şi consolidări, trei grădiniţe din comuna Leu au beneficiat şi ele de fonduri, coincidenţă sau nu, primarul fiind tot de la PNL, iar patru unităţi de învăţământ din Calafat au primit fonduri pentru reabilitări, edilul fiind tot membru al PNL. Primarii liberali din comunele Bistreţ, Ciupercenii Noi, Perişor, Radovan, Cârna, Pleniţa şi Pieleşti au primit şi ei fonduri de la guvern pentru şcolile din localitate.

 

Juma’ – juma’ cu PSD

 

PNL a împărţit însă frăţeşte banii pentru şcoli cu PSD, opt primari doljeni care preferă culoarea roşie primind şi ei fonduri. Două grădiniţe din comuna Maglavit au primit 170.000, respectiv 450.000 de lei pentru reabilitări, primarul localităţii fiind pesedist. Unităţi de învăţământ din Valea Stanciului, Tălpaş, Almăj, Terpeziţa, Secu, Amărăştii de Jos şi Grupul Şcolar „Horia Vintilă“ din Segarcea au primit bani pentru reparaţii şi reabilitări, primarii acestor localităţi fiind cu toţii social-democraţi. Şi primarii PD-L-işti au primit ceva, aşa ca să nu bată la ochi, pe lista guvernului Tăriceanu fiind trecute şcolile din Teasc, Mischii şi două unităţi de învăţământ din Filiaşi.

 

Surplus de fonduri

 

Conducerea ISJ Dolj spune că nu culoarea politică a primarilor şi a directorilor de şcoli a dictat alocarea de fonduri. „Dincolo de culoarea politică a directorilor sau primarilor, ne-am gândit la şcoală şi la copii. Au primit bani unităţile care aveau nevoie şi care vor reuşi să îi cheltuiască până la sfârşitul anului“, a explicat Luminiţa Popescu, inspectoarea generală a ISJ Dolj.

Rămâne de văzut câţi bani se vor cheltui până la sfârşitul anului, în condiţiile în care anumite unităţi de învăţământ încă nu au consumat fondurile alocate în primăvară. Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja“ din Craiova a primit încă 250.000 de lei, cu toate că mai are de cheltuit jumătate din cei 300.000 alocaţi în primăvară. GS Transporturi Auto Craiova a primit pentru consolidare încă 370.000, cu toate că încă nu a cheltuit cei 250.000 de lei primiţi în primăvară, iar Grădiniţei „Căsuţa Fermecată“ din Bănie i-au fost alocaţi încă 400.000 de lei, deşi nu a cheltuit toţi cei 300.000 de lei alocaţi în urmă cu o jumătate de an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII