15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAnimalele libere de pe şosele, pericol mortal

Animalele libere de pe şosele, pericol mortal

Cel puţin zece oameni şi-au pierdut viaţa în accidente de circulaţie provocate de caii lăsaţi liberi pe şosele, în Gorj. Aceste tragedii puteau fi evitate, dacă proprietarii animalelor ar fi conştienţi că un cal nu trebuie lăsat niciodată nesupravegheat pe străzi, pentru că poate deveni principala cauză a producerii unor nenorociri. Ultimul eveniment dramatic a avut loc marţi, pe o stradă din municipiul Târgu Jiu, când Oliana Râsu a murit pentru că iubitul său a pierdut controlul motocicletei pe care se aflau, din cauza unui cal. „Animalul nu trebuie să iasă din curtea proprietarului decât însoţit. Legea nu permite cetăţenilor să-şi lase caii liberi pe şosele, dar nici nu dă voie ca, odată prinşi şi duşi la oborul de gloabe, să fie sacrificaţi în scop economic, în cazul în care nu se prezintă nimeni să îi ia acasă“, a spus Ion Tudor, şeful Poliţiei Comunitare Târgu Jiu, una dintre instituţiile care ar trebui să se ocupe de confiscarea cailor găsiţi pe străzi.

Nu există o bază legislativă

Reprezentanţii autorităţilor locale se plâng de lipsa unei legi care să reglementeze problema cailor găsiţi liberi pe şosea. „Legea ne îngrădeşte. Ne spune ce să facem cu câinii fără stăpân, însă de cai nu aduce vorba“, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Verinare (DSV) Gorj.
„Oameni mor în toată ţara din cauza animalelor lăsate libere pe străzi. Oricât le-am aduna noi, dacă nu avem o lege care să ne susţină, tot degeaba. Îi luăm de pe stradă, îi aducem la oborul de gloabe şi ce facem cu ei? Îi hrănim şi aşteptăm să vină proprietarul, căci legiuitorul nu spune ce să facem cu animalul. Am aplicat de la începutul anului 22 de sancţiuni pentru nesupravegherea animalelor. Acum avem 18 cai la obor. Trebuie să ne dezmeticim cu toţii, mai ales cei din guvern, care ar trebui să dea o lege a cabalinelor fără stăpân, să le putem valorifica. Poate aşa se vor învăţa minte proprietarii de cai care îi lasă liberi pe străzi“, a spus Ion Tudor.

Se caută proprietarul

Calul implicat în accidentul rutier de marţi seară, în care Oliana Râsu, de 24 de ani, şi-a pierdut viaţa, a fost eutanasiat pentru că avea un picior fracturat şi hemoragie internă. Oamenii legii caută acum proprietarul animalului, care, dacă va fi găsit, va fi amendat pentru că şi-a lăsat calul nesupravegheat pe stradă. „Calul nu era microcipat, este foarte greu să se dea de urma proprietarului. Dacă aveam datele, le puneam imediat la dispoziţia poliţiei. Din păcate, persoanele de etnie romă, căci ele sunt cele care fac multe probleme lăsându-şi liberi caii, nu înţeleg importanţa microcipării cabalinelor. Foarte mulţi romi au refuzat să-şi lase caii microcipaţi. Ne-au spus, cu toate că eram însoţiţi de reprezentanţii etniei, că nu au cai“, a precizat medicul Ion Iliuţă.

Problema cailor nemicrocipaţi, fără rezolvare

Mulţi cetăţeni de etnie romă, proprietari de cai, îşi lasă cabalinele să umble libere pe străzi, deşi ştiu că acest lucru este interzis. Ion Bobu, consilier pe problemele romilor din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a declarat că este regretabil ceea ce s-a întâmplat: „Accidentul de marţi este regretabil, puteam fi în locul acelor copii oricare dintre noi. Am făcut mai de mult o acţiune comună cu DSV Gorj şi cu primăria, am mers în cartierele de romi din municipiu şi le-am vorbit oamenilor despre importanţa microcipării. Unii au înţeles, alţii nu. Am discutat cu ei, există un număr foarte mare de cai microcipaţi şi au promis că vor avea grijă de animale“, a afirmat Ion Bobu.
Cert este că, în continuare, mulţi cai pot fi văzuţi pe şosele şi apar în faţa autoturismelor când nici nu te aştepţi. Oameni mor din cauza animalelor lăsate libere şi apoi degeaba mai sunt căutaţi proprietarii cabalinelor. Tragedia pierderii unei vieţi nu poate fi compensată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII