19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcoli reabilitate pe criterii politice

Şcoli reabilitate pe criterii politice

Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea susţine că fondurile repartizate recent prin ordonanţă de guvern pentru investiţii şi reabilitări în 27 de unităţi de învăţământ din judeţ sunt date pe criterii politice.

 Conform listei publicate în Monitorul Oficial, cele 27 de unităţi de învăţământ beneficiază de 3.097.000 de lei, iar cei mai mulţi bani sunt repartizaţi la Grădiniţa „Brătianu“ din Drăgăşani. „E inadmisibil să văd că pe lista de investiţii şi reabilitări sunt prinse doar şcolile din opt localităţi care au primari PD-L şi PSD, în timp ce 75% din fonduri sunt date la şcolile din localităţile liberale. E inadmisibil să împarţi copiii pe criterii politice! Ce se întâmplă în Vâlcea şi în Iaşi, de unde sunt secretarul de stat Zvetlana Preoteasa şi ministrul Cristian Adomniţei, e clar că e o împărţire neserioasă a fondurilor. Banii trebuia daţi şcolilor care au nevoie de ei“, a declarat Romulus Bulacu, vicepreşedintele CJ Vâlcea.
Acesta a precizat că sunt şcoli în Vâlcea care nici nu prea mai au copii şi au fost reabilitate din temelie, în timp ce altele care au elevi foarte mulţi, nu au primit bani şi cad tavanele pe ei. „De exemplu, în localităţile Ştefăneşti şi Milcoiu s-au pus termopane în şcoli, în loc să se lucreze la structura de rezistenţă“, a explicat Bulacu. Vicepreşedintele a mai susţinut că şi cele 30 de microbuze şcolare noi pe care le primeşte judeţul săptămâna aceasta sunt repartizate tot în localităţile care au primari liberali. „În timp ce unele au câte trei microbuze, altele nu au deloc, cum se întâmplă în oraşul Băbeni. Din cele 30 de microbuze, 18 se duc în localităţile cu primari liberali“, a spus Bulacu.   

Smeureanu dezminte acuzele lui Bulacu

Florin Smeureanu, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea, precizează că ştie situaţia şi că se face tam-tam pentru că e campanie electorală. „Trebuie să vedem ce a făcut CJ pentru şcolile din judeţ, pentru că nu a avut bani nici de igienizarea lor. Ce vină au ISJ Vâlcea şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului că în comuna Lăcusteni a fost primar PSD când s-a început renovarea şcolii, iar în urma alegerilor a ieşit primar un liberal şi noi trebuia să alocăm bani pentru finalizarea lucrărilor! Noi nu am repartizat banii pe criterii politice“, a menţionat Smeureanu.
Inspectorul general a spus că la Călimăneşti, în 2007 şi 2008, s-au alocat 3,5 milioane de lei pentru şcoli şi primarul e pesedist. La Laloşu s-au repartizat 300.000 de lei, iar primarul e tot de la PSD şi a făcut lucrări de un milion de lei, iar acum nu are de unde să dea banii. Municipiul Râmnicu Vâlcea a primit 35% din suma alocată judeţului în 2007 şi primarul e de la PD-L, dar fondurile nu au fost cheltuite în întregime şi 650.000 de lei s-au întors la bugetul de stat. Cu privire la reabilitările care se fac în şcoli, Florin Smeureanu a susţinut că inspectoratul se ocupă doar de repartizarea banilor, iar lucrările trebuie să fie supravegheate de primari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS