15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalJudecătorii îi ameninţă pe deputaţi cu procesul

Judecătorii îi ameninţă pe deputaţi cu procesul

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a trimis luni la Camera Deputaţilor o plângere prealabilă, prin care contestă votul de respingere a cererilor DNA în cazurile Adrian Năstase şi Miron Mitrea. UNJR susţine că s-a încălcat separaţia puterilor în stat şi ameninţă Camera Deputaţilor cu un proces în contencios-administrativ, dacă votul dat pe 13 august împotriva urmăririi penale nu va fi anulat.
Principalul argument adus de UNJR constă în faptul că, anterior votului, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a făcut o anchetă penală, analizând probele, procedură interzisă de Constituţie întrucât încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. În consecinţă, Uniunea consideră că, prin recomandarea făcută plenului de Comisia Juridică de a nu aviza urmărirea penală a lui Adrian Năstase, votul a fost viciat. Contestatarii solicită atât anularea votului, cât şi a procesului-verbal prin care urmărirea penală a fost stopată, informează Hotnews.

Deputaţii s-au crezut judecători

„Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, structură parlamentară ce aparţine autorităţii publice denumite «Parlament», s-a substituit puterii judecătoreşti. În acest sens, se poate observa că a procedat la o judecată efectivă, respectiv a analizat probele din dosarele Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, mai mult, s-a pronunţat pe «fond». Or, analiza probelor unui dosar de urmărire penală, ca şi pronunţarea pe fondul cauzei revin în exclusivitate instanţei de judecată în raport cu o cauză penală“, se arată în documentul trimis de UNJR Camerei Deputaţilor.
În cazul în care Camera Deputaţilor nu dă curs solicitării UNJR, asociaţia judecătorilor va introduce o acţiune în contencios-administrativ, în care va solicita anularea votului. „În paralel, vom solicita şi Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Curtea Constituţională cu un conflict de constituţionalitate, întrucât considerăm că, prin procedura adoptată, Camera Deputaţilor a încălcat separaţia puterilor în stat, substituindu-se puterii judecătoreşti“, a declarat, pentru HotNews, judecătoarea Dana Gârbovan, preşedinta UNJR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS