17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCresc ajutoarele pentru încălzirea locuinţei

Cresc ajutoarele pentru încălzirea locuinţei

Cuantumul subvenţiei pentru încălzire va fi majorat pentru cei care folosesc gaze, cărbuni, lemne sau petrol, iar beneficiarii termoficării vor primi aceleaşi sume ca şi până acum, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern iniţiat de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse.

Ministerul a decis să majoreze subvenţia pentru încălzirea locuinţei ca urmare a creşterii preţului la combustibili. De aceasta vor beneficia aproximativ 8.000 de locuitori ai judeţului Olt care au primit şi iarna trecută subvenţii la gaze naturale.
Potrivit proiectului de act normativ, vor fi menţinute actualele limite de venituri până la care se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinţei, respectiv maximum 615 lei pe membru de familie. Creşterea cuantumului ajutoarelor la gaze naturale se va face într-o primă etapă cu aproximativ 18 la sută pentru perioada noiembrie-decembrie 2008, reprezentând 12,5 la sută creşterea de preţ înregistrată începând cu iulie 2008 şi cinci la sută, din octombrie 2008. „Pentru prima tranşă de venituri (pentru cele mai sărace familii), cuantumurile actuale vor creşte de la 233 la 275 de lei“, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de hotărâre.
În cea de-a doua etapă este prevăzută o majorare cu încă zece la sută, de la 1 ianuarie 2009, reprezentând creşterea prognozată a preţului care se va stabili pentru trimestrul I al anului următor.

Majorări şi la subvenţia pentru combustibil solid

Proiectul de act normativ prevede şi creşterea cuantumului ajutoarelor la lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri cu şapte la sută, reprezentând trei sferturi din majorarea medie a preţurilor de consum în 2008 (7,5 la sută) şi un sfert din cea pe 2009 (4,5 la sută). Pentru prima tranşă de venituri, cuantumurile actuale vor creşte de la 50 la 54 de lei, iar pentru beneficiarii de ajutor social, de la 54 la 58 de lei.
Anul trecut, în judeţul Olt, zeci de mii de persoane au primit subvenţii pentru lemne şi cărbuni. Dintre acestea, aproape 1.000 au fost din Slatina, în Scorniceşti s-au înregistrat mai bine de 2.000 de beneficiari, iar la Balş, peste 1.000. În comunele judeţului, numărul celor care au primit bani pentru cărbuni şi lemne de la stat a fost de ordinul zecilor de mii.
În nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de hotărâre se precizează că efortul bugetar pentru acordarea de ajutoare de încălzire cu energie termică este de aproape 447 de milioane de lei, cu gaze naturale – de peste 476,5 milioane de lei, iar pentru încălzirea cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri executivul va aloca alte 532,6 milioane de lei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS