11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCNSAS nu mai verifică preoţii

CNSAS nu mai verifică preoţii

Înalţii prelaţi şi preoţii nu vor mai fi verificaţi de CNSAS, iar foştii nomenclaturişti PCR nu vor fi asimilaţi colaboratorilor, a decis ieri Comisia juridică a Senatului, care a abrogat o serie de prevederi din Legea accesului la propriul dosar şi din ordonanţa guvernului privind funcţionarea CNSAS.
Amendamentul de eliminare a înalţilor prelaţi şi a preoţilor din categoriile de persoane verificate de CNSAS a fost admis cu cinci voturi „pentru“ (PSD şi PRM), două „contra“ (PD-L şi UDMR) şi o „abţinere“ (PNL).
Senatorii-jurişti au decis, de asemenea, redefinirea noţiunii de colaborator, drept persoana care a furnizat cu intenţie informaţii Securităţii, coroborat cu alte probe.
Totodată, au fost excluse din categoria colaboratorilor persoanele care, având competenţe decizionale, juridice sau politice, au luat decizii la nivel central sau local cu privire la activităţile Securităţii ori cu privire la activitatea altor structuri de represiune ale regimului totalitar comunist, care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
La solicitarea CNSAS au fost asimilate colaboratorilor şi persoanele care înlesneau culegerea de informaţii sau şi-au pus voluntar locuinţa la dispoziţia Securităţii.
Decizia de eliminare a preoţilor de sub incidenţa CNSAS a fost luată iniţial în aprilie de Camera Deputaţilor, prima Cameră sesizată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII