38.4 C
Craiova
marți, 22 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljFermierii din Dolj, cu protestul blocat

Fermierii din Dolj, cu protestul blocat

Marşul producătorilor agricoli din Dolj, care ar fi trebuit să se desfăşoare astăzi sub egida AGROSTAR, s-a amânat. Agricultorii doreau să scoată utilajele pe străzile Craiovei, pentru a fi mai convingători în cererea lor de reducere cu 50% a preţului motorinei la pompă.

 

Costel Iancu, preşedintele filialei Dolj a Asociaţiei Producătorilor Agricoli, şi Fane Croitoru, vicepreşedinte, au anunţat că producătorii agricoli din judeţ nu pot scoate utilajele pe străzile Craiovei pentru că nu sunt înmatriculate pentru a putea circula pe drumurile publice. Pentru că legea interzice circulaţia utilajelor mai mari de 3,5 tone pe străzile oraşului, nici Primăria Craiova nu a dat autorizaţie pentru desfăşurarea marşului. Victor Peţa, preşedintele BNS, filiala Dolj, care iniţial a vrut să dea o mână de ajutor agricultorilor, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de acţiunea de protest eşuată, dând vina pe faptul că în judeţ nu există sindicate ale agricultorilor. Lipsa sindicatelor, în opinia liderului sindical, îi face pe fermieri vulnerabili şi aceştia sunt la discreţia guvernului, care are momentan alte priorităţi decât agricultura. Fermierii, reuniţi în AGROSTAR, sunt hotărâţi să blocheze drumurile naţionale dacă guvernul nu le rezolvă problemele. Pentru acest lucru, în 20 de judeţe şi în Bucureşti se vor desfăşura marşuri de protest ale fermierilor însoţiţi de utilaje agricole.

 

Drepturi egale cu fermierii europeni

 

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe AGROSTAR şi Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România au recurs la această iniţiativă din cauza „haosului din agricultură şi a slabei capacităţi de remediere a problemelor din segmentele de activitate“ şi au făcut trimitere directă la Guvernul României prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Economiei şi Finanţelor. Cele două federaţii „au solicitat iniţierea unui act normativ prin care producătorul agricol român să beneficieze pentru lucrările agricole de motorină cu un preţ redus cu 50% din cel practicat la pompă“, a declarat ieri în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele AGROSTAR, Ştefan Niculae. „Ne-am săturat să fim pasaţi între Ministerul Agriculturii şi cel al Finanţelor. Ne-a ajuns cuţitul la os şi situaţia este foarte grea. Vrem să avem aceleaşi condiţii de lucru ca şi fermierii europeni. Din cele două milioane de hectare de grâu semănate între 2007 şi 2008 au fost arate numai 180.000 de hectare. Motorina este prioritară pentru noi. Practic, suntem cu mult în afara Europei“, a adăugat Ştefan Niculae. Reprezentanţii AGROSTAR susţin că au cele mai mici subvenţii dintre cele pe care le primesc membrii UE, respectiv de aproximativ 8% din ceea ce ia un fermier european.

 

Acciza pentru motorina folosită în agricultură ar putea scădea

 

Ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, a discutat luni cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) despre o nouă reducere a accizei la motorina folosită în agricultură, reducere care ar putea atinge nivelul maxim permis de Comisia Europeană, de 21 euro/tonă. Cioloş a adăugat că Ministerul Agriculturii este dispus să acorde toată asistenţa pentru crearea unui mecanism de aplicare foarte clar în privinţa reducerii accizei la motorină. Guvernul a aprobat, la sfârşitul lunii iulie, condiţiile de aplicare a accizei reduse la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2008. Pentru motorina utilizată în agricultură la efectuarea lucrărilor agricole mecanizate se aplică o acciză redusă de 80,971 euro pe 1.000 de litri, respectiv de 0,27 lei pe litru. Sprijinul financiar rezultat din diferenţa între acciza redusă şi cea standard este de 193,654 euro pe 1.000 de litri, respectiv de 0,65 lei pe litru. Ca să primească acest sprijin financiar, beneficiarii trebuie să fie înscrişi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cu suprafeţele de teren pe care le exploatează şi pentru care solicită motorină cu acciză redusă.

Sprijinul financiar se acordă pe baza adeverinţelor pentru motorină eliberate de direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene. Numai că plafoanele de bani alocaţi judeţului Dolj pentru subvenţia la motorină s-au epuizat, iar fermierii mici au rămas din nou pe dinafară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS