17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCJ Vâlcea, învins de prefectură în instanţă

CJ Vâlcea, învins de prefectură în instanţă

Activitatea consiliului judeţean rămâne blocată, după ce ieri Tribunalul Vâlcea a dat câştig de cauză prefecturii şi a anulat hotărârea CJ, prin care s-au format comisiile de specialitate.

La Tribunalul Vâlcea s-a judecat ieri procesul pe contencios-administrativ, intentat de prefectul Radu Renga Consiliului Judeţean (CJ). Procesul trebuia să aibă loc pe 16 septembrie, dar, printr-o înaintare a conducerii CJ, s-a solicitat urgentarea lui. Prefectul a deschis luna trecută acţiunea în instanţă, pe motiv că patru comisii de specialitate ale CJ, din cele opt formate, sunt ilegale şi nu respectă Legea nr. 215 şi Ordonanţa nr. 35.

Cererea de amânare a prefecturii a fost respinsă
 
La începutul şedinţei, reprezentanta prefecturii a cerut amânarea procesului pe motiv că nu i s-a comunicat întâmpinarea făcută de CJ, prin care s-a cerut urgentarea judecării acestuia.
„Solicitarea de amânare e o strategie a prefectului de a dizolva componenţa CJ, dacă timp de trei luni nu putem adopta nici o hotărâre. Toate consiliile locale sunt blocate pentru că nu au bani şi noi nu avem cum să facem o rectificare de buget. Vă rog să urgentaţi judecarea“, a spus preşedintele CJ. După ce a ascultat ambele părţi, judecătorul a respins cererea de amânare a prefecturii şi a trecut la judecarea cauzei.

Tunurile, pe prefect

Timp de o oră au fost audiaţi şi reprezentanţii CJ, şi ai prefecturii. În timp ce reprezentanta prefecturii a susţinut că s-au format ilegal comisiile, avocatul consiliului judeţean a precizat că nu e vorba de nici o ilegalitate şi că aceeaşi situaţie a fost la CJ şi în 2004.
„Atunci, două partide nu au avut candidaţi în comisii şi prefectul nu a mai atacat în contencios-administrativ CJ. Acum avem aceeaşi situaţie şi prefectul deschide acţiunea. În 2004, reprezentanţii PNL erau în comisii, acum sunt în afara lor şi s-a deschis acţiunea. Nerespectarea configuraţiei politice se referă la o persoană care ar trebui să fie apolitică. Vă rog să constataţi că hotărârea CJ e dată cu respectarea legii“, a declarat avocatul.
Judecătorul a dat decizia după cinci ore de deliberare. „Instanţa a admis înaintarea făcută de prefectură şi a dispus anularea hotărârii CJ prin care s-au format comisiile, cu termen de recurs de 15 zile“, a declarat judecătorul Secţiei contencios-administrativ şi fiscal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS