Stabilirea datei de 30 noiembrie pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare, decisă în şedinţa de guvern de săptămâna trecută, a nemulţumit pedeliştii doljeni, care sunt de părere că hotărârea e menită să reducă prezenţa la vot şi, implicit, să saboteze rezultatul scrutinului. Potrivit prim-vicepreşedintelui PD-L Dolj, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, alegerile se vor desfăşura în timpul minivacanţei prilejuite de sărbătoarea de 1 decembrie, Ziua Naţională a României, când mare parte dintre români vor fi plecaţi de acasă. „30 noiembrie e o zi foarte interesantă. N-am avut curiozitatea să mă uit, dar parcă nu cheamă pe nimeni din guvern Andrei. Putea să fie foarte bine pe 23 decembrie sau pe 7 decembrie. S-a ales exact această dată pentru a micşora numărul votanţilor prin orice mijloace. E înainte de luni, 1 decembrie, şi lumea va pleca de acasă. Mulţi probabil nu ştiu că nu se va putea vota în gară la Sinaia, că trebuie să voteze acasă pentru că acum e vorba de colegii. E un exemplu că băieţii ăştia mândri şi entuziaşti caută orice fel de mijloace, golăneşti după părerea mea, şmechereşti, dar golăneşti, să aducă la maximum rezultatul în alegeri. E un dispreţ faţă de români“, a spus eurodeputatul.
Marinescu: Voicu şi Zgonea ar fi trebuit să renunţe la candidatură
Marinescu a continuat spunând că data alegerilor pune capac celorlalte decizii luate până în prezent în legătură cu scrutinul din toamnă, printre care se numără delimitarea colegiilor uninominale în Dolj, operaţiune la care au participat şi doi reprezentanţi din Dolj, deputatul PNL Mihai Voicu, ca şef al Comisiei de Cod Electoral, şi deputatul pesedist Valeriu Zgonea, ca membru al comisiei.
„Aceste colegii pentru toată ţara au fost făcute de doi candidaţi din Dolj: unul şef de comisie şi celălalt mare aranjor. Mi se pare de râs ce se întâmplă. Am vrut să schimbăm clasa politică. Băieţii ăştia fac tot felul de şmecherii golăneşti să denatureze de tot rezultatul alegerilor“, a spus Marinescu, precizând că respectivii candidaţi ar fi trebuit să renunţe la candidatura în nişte colegii despre care a auzit că ar fi „dedicate“ lor.
Colegiile, votate cu majoritate în Comisia de Cod Electoral
Atât liberalul Voicu, cât şi pesedistul Zgonea au respins ieri acuzaţiile făcute de Marinescu, precizând că împărţirea colegiilor a fost votată cu o majoritate covârşitoare în comisia de specialitate din parlament. Zgonea a sugerat chiar că unii lideri ai organizaţiei judeţene au fost la curent cu trasarea făcută în cadrul comisiei. „Reprezentantul PD-L în această comisie nu a fost preocupat de chestiunea delimitării colegiilor timp de trei luni, dar, în afară de crize de isterie televizate, dânsul a votat zece din cele 42 de colegii din România împreună cu ceilalţi colegi. Aceştia s-au consiliat cu alţi colegi, din fiecare judeţ. Domnul Marinescu ar trebui să se intereseze dacă în Biroul Permanent Judeţean PD-L sunt persoane care au ştiut de această delimitare. Singurul criteriu care s-a urmărit a fost acela de vecinătate între localităţi şi e normal ca fiecare dintre colegi să urmărească să-şi maximizeze şansele. Date fiind crizele de isterie ale colegului din PD-L şi dezorientarea celor de la PRM, eu zic că am făcut o treabă destul de bună“, a spus Zgonea pentru GdS. Acesta a adăugat că, deocamdată, PSD nu a stabilit candidatul pentru fiecare colegiu, dar în Dolj există şi „alte colegii dedicate, precum cel din nordul Craiovei“.
În opinia liberalului Mihai Voicu, faptul că trasarea colegiilor a fost votată de toate partidele cu excepţia PD-L e doar o dovadă a faptului că democrat-liberalii au rămas fără parteneri de discuţie pe scena politică românească. „Delimitarea colegiilor uninominale a fost votată în comisia pe care o conduc cu 13 la 1, acel 1 fiind reprezentat de PD-L. Faptul că toate partidele parlamentare au negociat şi au agreat această formulă mă face să cred că PD-L este în continuare izolat politic. Cât priveşte dreptul meu de a candida, mă bucur că domnul Marinescu, ca un demn reprezentant PD-L, doreşte să-mi limiteze drepturile, eventual printr-un decret semnat şi parafat de domnul Boc. Probabil că, în modificările Constituţiei pe care le vor propune, domnul Băsescu va avea dreptul de a decide cine candidează şi cine nu. Dreptul de a candida e constituţional“, a spus ministrul pentru relaţia cu parlamentul.