17 septembrie este data-limită până la care posesorii de arme neletale din Dolj îşi pot preschimba certificatele de deţinători în permise de armă tip B, potrivit noii legi. Mai puţin de jumătate dintre doljenii înarmaţi legal şi-au preschimbat certificatele în permise cu trei săptămâni înainte de termenul-limită.
Vechea legislaţie în domeniul armelor şi muniţiilor a generat o situaţie inedită în Dolj: aproximativ 1.700 de persoane figurează în evidenţele Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Dolj ca proprietare legale de arme neletale. Dintre acestea, 785 deţin pistoale cu bile de cauciuc şi alte 300 au pistoale sau puşti cu aer comprimat. S-a ajuns la o asemenea statistică (fără a pune la socoteală armele deţinute ilegal, pentru care nu există o evidenţă), deoarece vechea legislaţie permitea aproape oricui să îşi procure legal pistol.
„Am avut un caz când un bărbat cu 17 ani de închisoare, săvârşiţi pentru un omor deosebit de grav, a vrut pistol şi l-a obţinut legal. Legea ne permite acum să împiedicăm persoane condamnate pentru fapte antisociale să îşi procure arme neletale. Rămâne problema intrării în legalitate a celor care deţin pistoale cu bile sau cu aer comprimat“, a declarat comisar-şef Nelu Gruia, şeful Biroului Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice (AEST) din cadrul IPJ Dolj. Printre condiţiile impuse de legislaţia actuală se regăsesc cazierul şi avizul psihologic.
Fără permis, portul de armă constituie infracţiune
Numai 427 de persoane s-au prezentat până acum la Biroul AEST pentru a-şi preschimba certificatul de deţinător în permis de armă de tip B, după cum prevăd normele actuale. Cei care nu fac acest lucru până la data-limită pierd dreptul de a purta armele în afara casei. „Legea le dă posesorilor numai dreptul de a le deţine la domiciliu. Fără permis, portul de armă constituie infracţiune pedepsită cu închisoarea de la trei luni la un an, iar uzul de armă este pedepsit cu închisoare de la şase luni la doi ani. După 17 septembrie, nu se mai poate face nimic privind preschimbarea certificatului în permis“, a mai declarat comisar-şef Gruia. Potrivit acestuia, subunităţilor de poliţie din judeţ le-a fost reamintit termenul-limită. Găsirea oricărei arme din categoria B fără a avea documentul legal duce la deschiderea dosarului penal pe numele celui în cauză.
Armurierii preia arma în regim de consignaţie
Banii daţi pe arma cu bile de cauciuc sau aer comprimat se pot recupera prin depunerea acesteia la armurier, potrivit şefului AEST. Armurierii autorizaţi sunt obligaţi de lege să preia arma în regim de consignaţie, în cazul în care o persoană doreşte să renunţe la aceasta. Preschimbarea certificatului de deţinător în permis de armă nu mai este necesară în acest caz.
„Organele de poliţie sunt dispuse să îi îndrume către armurierii autorizaţi pe cei care doresc să procedeze astfel“, a precizat comisar-şef Gruia. Cei interesaţi totuşi de un permis de armă tip B trebuie să prezinte poliţiei un dosar care să conţină o cerere tip (se completează la poliţie), o fişă medicală tip – arme şi muniţii, dovada eliberată de un cabinet psihologic de specialitate, cazierul, actul de identitate şi chitanţa pentru plata taxei de autorizare-cumpărare armă neletală (110 lei pentru prima armă, cu eliberare în 30-45 de zile, şi 310 lei, pentru eliberare în regim de urgenţă, 15-30 de zile, respectiv 60 de lei, pentru a doua armă în regim normal, 110 lei, în regim de urgenţă). Taxa de autorizare se plăteşte la Trezorerie, în contul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. Informaţii suplimentare la Biroul AEST din cadrul IPJ: telefon 0251.55.20.24 sau 0251.407.500 interior 206 sau 207.