21.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPericol de explozie pe Dunăre

Pericol de explozie pe Dunăre

O bombă neexplodată a fost plimbată zeci de kilometri prin apă, agăţată de ancora unei barje sub pavilion românesc, care transporta materiale de construcţii din Serbia.

Alertă sâmbătă dimineaţă în Portul Comercial Drobeta Turnu Severin, unde o bombă de 250 de kilograme era prinsă de ancora unei barje pline cu materiale de construcţii, care venea din Serbia. Bomba a fost agăţată cu ancora de pe fundul Dunării dintr-un port din Serbia. Nava a traversat ecluza Hidrocentralei Porţile de Fier I de la Gura Văii.
Autorităţile au fost anunţate de un marinar sârb de pe barjă, care a observat proiectilul prins de ancoră. „În momentul în care am vrut să ridic ancora, am observat că atârnă ceva greu de ea. Mi-am dat seama că este vorba despre un proiectil. Am anunţat pompierii şi poliţia“, a spus marinarul.
Operaţiunea de aducere la mal a proiectilului de 250 de kilograme a fost dificilă. Specialiştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta“ au izolat zona şi au restricţionat activităţile portuare şi navigaţia fluvială.
Pirotehniştii din cadrul ISU au muncit mai bine de două ore pentru a desprinde bomba din ancoră.
„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Drobeta» a fost anunţat prin 112 despre prezenţa unei bombe de aviaţie de 250 kg, agăţată de ancora unei barje, ce aparţinea de Navrom Galaţi, în zona Portului Comercial Drobeta Turnu Severin. S-a intervenit pentru ridicarea bombei, depozitarea şi transportarea până la mal a acesteia, cu ajutorul unei bărci metalice, urmând să fie asanată şi depozitată într-un buncăr special amenajat“, a spus Marin Papa, inspector ISU „Drobeta“.
Bomba a fost pusă iniţial de pompieri într-o barcă pescărească, dar pentru a fi adusă pe mal a fost nevoie de folosirea unei macarale de mare tonaj.
După ce a fost adus pe uscat, proiectilul a fost transportat şi depozitat într-un container special, urmând să fie distrus. Autorităţile din România au luat legătura cu omologii din Serbia, declanşând o anchetă pentru a afla provenienţa bombei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS