14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSistarea plăţilor SAPARD pune pe jar beneficiarii din Olt

Sistarea plăţilor SAPARD pune pe jar beneficiarii din Olt

Sistarea plăţilor din Programul SAPARD de către Comisia Europeană pune pe jar şapte beneficiari din Olt, care au în derulare proiecte de peste 38,6 milioane de lei. Unii au plătit constructorilor primele tranşe din buzunarele proprii şi aşteaptă ca şi instituţia prin care se derulează fondurile europene – Agenţia de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit, să-şi onoreze obligaţiile, virând tranşele de finanţare.

Beneficiarii fondurilor SAPARD se tem că sistarea plăţilor îi va irita pe cei cu care au încheiat contracte de lucrări în urma licitaţiilor. „Nimănui nu îi convine să-şi pună în cap constructorii şi nici nu se face. Noi am plătit constructorului prima tranşă de bani provenind de la autoritatea tutelară în urmă cu o lună şi, deşi în zece zile trebuia să ni se facă prima tranşă de finanţare, acest lucru nu s-a întâmplat. Am dat peste 700.000 de lei. Dar îi credem şi pe cei de la SAPARD şi nu suntem supăraţi pe ei. Dacă aveau banii, ni-i virau. Nu sunt ei de vină. Următoarea plată către constructor trebuie s-o facem la sfârşitul acestei luni şi sperăm să putem“, a spus directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, căreia i s-a aprobat o finanţare SAPARD pentru modernizarea şi extinderea laboratorului din dotare în valoare de peste 7,2 milioane de lei.
Conducerea Oficiului Judeţean de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP), Constantin Oprea, spune însă că nimeni dintre cei care beneficiază de finanţare nu trebuie să se neliniştească, pentru că, în cel mult două săptămâni, plăţile vor fi reluate. „Nimeni nu are de ce să se neliniştească, pentru că sistarea va lua sfârşit în cel mult două săptămâni. Noi am primit sarcini să reverificăm cinci proiecte finalizate sau aflate în derulare. Le-am controlat şi totul este OK“, a declarat ieri şeful OJPDRP. Cel mai mare proiect aprobat pentru finanţare în judeţ este cel demarat de SC Monte Verde Group SRL Caracal, care a obţinut peste 14,4 milioane pentru modernizarea unei fabrici de procesare a legumelor şi fructelor.
Finanţări importante au mai obţinut firma omului de afaceri Constantin Şpak, SC Europarteners SRL, aproape şapte milioane de lei pentru modernizarea unei ferme de porcine în localitatea Negreni – Scorniceşti, SC Eurocom SRL – peste şase milioane de lei pentru construirea unui abator la Balş, SC Terra Viva SRL – peste 1,7 milioane de lei pentru înfiinţarea unei plantaţii pomicole la Voineasa şi SC Moraber SRL, care a obţinut peste 1,4 milioane de lei pentru modernizarea unei mori pentru cereale în localitatea Vulpeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU