16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia susţine integritatea Georgiei şi a Azerbaidjanului

România susţine integritatea Georgiei şi a Azerbaidjanului

Preşedintele României, Traian Băsescu, şi-a continuat turneul diplomatic început miercuri, întâlnindu-se ieri cu preşedinţii Azerbaidjanului şi Georgiei.
„Cred că Georgia trebuie să găsească formule să înceapă negocieri directe cu Federaţia Rusă cu privire la integritatea sa teritorială“, a declarat ieri, la Tbilisi, şeful statului român, după o întrevedere cu preşedintele georgian, Mihail Şaakashvili.
Băsescu a arătat că este obligatoriu ca negociatorul acordului dintre Rusia şi Georgia să stipuleze revenirea trupelor celor două state în poziţiile anterioare conflictului. „Practic, acordul de încetare a focului nu stabileşte o revenire pe poziţiile anterioare ale trupelor celor două state. Cred că este obligaţia negociatorilor să clarifice interpretarea documentului semnat“, a spus Băsescu.
De cealaltă parte, preşedintele Georgiei, Mihail Şaakashvili, a arătat că ruşii nu au făcut nici o mişcare de retragere, ci, mai mult, au ocupat oraşul Gori, pentru a-şi muta poziţia strategică din zonele urbane, şi că Federaţia Rusă „are altă viziune decât cea pusă pe hârtie“ prin semnarea acordului de încetare a focului.

Sprijin în vederea extinderii NATO

În cadrul discuţiilor purtate tot ieri cu omologul său azer, Ilham Aliyev, preşedintele Traian Băsescu a pledat pentru „prudenţă şi acţiuni înţelepte“ în stabilizarea zonei Mării Negre după evenimentele din Georgia şi pentru continuarea proiectelor energetice din regiune.
„Nu este momentul să căutăm responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat în Georgia, ci este momentul prudenţei şi al acţiunii înţelepte“.
Băsescu a precizat la Tbilisi că România rămâne fidelă principiului integrităţii teritoriale a statelor şi susţine suveranitatea Georgiei.
De asemenea, la Baku, preşedintele român a ţinut să menţioneze că ţara noastră nu susţine abordările care generează drepturi colective, lezând integritatea teritorială a statelor, precizând că, în cazul conflictului îngheţat din Nagorno-Karabah, România susţine suveranitatea şi integritatea Azerbaidjanului. Preşedintele Băsescu a ţinut să sublinieze că România nu-şi schimbă punctele de vedere legate de acordarea Planului de acţiune în vederea aderării la NATO pentru Georgia şi Ucraina şi că ministrul de externe român a fost mandatat să susţină acest lucru la reuniunea Alianţei în decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU