8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Demolariada

http:http://www.youtube.com/watch?v=V-gQQ–qDTw

Ultimele construcţii fără autorizaţie rămase în picioare la Făcăi au fost rase ieri de pe faţa pământului. Peste 100 de romi pripăşiţi la marginea cartierului craiovean sunt nevoiţi acum să-şi care catrafusele, aşa cum au făcut cei 85 de confraţi, evacuaţi săptămâna trecută din aceeaşi zonă.

Romii care şi-au ridicat cocioabe şi acareturi la periferia cartierului craiovean Făcăi, pe terenul UM 01456, au fost evacuaţi ieri prin dispoziţie a primarului Craiovei.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, 115 romi locuiau în 19 case, barăci şi alte spaţii improvizate, toate construite fără autorizaţie. Acestea au fost demolate ieri de muncitorii angajaţi de primărie, în prezenţa a peste 50 de jandarmi şi poliţişti.

Cu o săptămână în urmă, alte 85 de persoane de etnie romă au fost izgonite de la marginea cartierului Făcăi, după ce spaţiile în care locuiau, ridicate tot fără autorizaţie, au fost desfiinţate de Primăria Craiova. Autorităţile din Bănie nu le vor acorda ajutoare romilor alungaţi din Făcăi, pe motiv că aceştia au deţinut sau deţin spaţii locative în Craiova.

„Nu ne vom opri aici. În Craiova, trebuie să se aplice legea şi, de aceea, vor urma alte demolări. Situaţia acestor cetăţeni nu este singulară. Din câte cunosc, cei mai mulţi dintre ei au altă locuinţă în oraş. În aceste condiţii nu se poate discuta despre o problemă socială, ci mai degrabă despre reaua-credinţă a acestor cetăţeni, în dorinţa lor de a intra ilegal în posesia unor terenuri şi de a ocoli legea“, a declarat primarul Antonie Solomon.

Romii afectaţi susţin la unison că nu au încercat nimic din rea-credinţă, ba chiar că primarul Craiovei le-a îngăduit să se stabilească pe terenul Unităţii Militare 01456.

 

Victime colaterale

 

Între victimele demolariadei se află şi o familie de romi recunoscută ca locatară de drept pe terenul de la Făcăi chiar de către organul fiscal al administraţiei publice locale. „Noi stăm aici din 2000, avem rol fiscal şi pe buletin avem adresa asta, şi nu altă adresă, cum au ăilalţi ţigani“, susţine Cornelia, domiciliată, conform actului de identitate, pe strada Dorna la numărul 27, exact în mijlocul şirului de construcţii fără autorizaţie. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, existenţa roului fiscal nu înseamnă că locatarul nu era obligat să-şi obţină autorizaţie de construire.

„O parte dintre persoanele care au ridicat locuinţe în zonă s-au înregistrat la Direcţia de Taxe şi Impozite, devenind plătitori de taxe. Textul de lege în baza căruia a fost încasat impozitul pe aceste clădiri îl reprezintă Normele de aplicare a Codului Fiscal, art. 290, pct. 243. Punctul 244 al art. 290 al aceluiaşi text de lege prevede că «declararea în vederea impunerii nu exonerează persoana respectivă de aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege pentru încălcarea disciplinei în construcţii»“, se arată într-un comunicat al Primăriei Craiova.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII