31.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria din Măciuca - bună de plată

Primăria din Măciuca – bună de plată

Edilii comunei vâlcene Măciuca riscă să restituie câteva milioane de lei pentru nerespectarea angajamentelor prevăzute într-un contract cu Agenţia SAPARD.

 

Primăria comunei Măciuca a semnat, în 2003, un contract cu Agenţia SAPARD, în care era prevăzută modernizarea DC 71, Botorani – Popeşti, kilometrul 0+000 – 4+900, din localitate. Contractul prevedea asfaltarea a cinci kilometri de drum cu fonduri SAPARD, valoarea investiţiei fiind de 3,4 milioane de lei. Conform contractului încheiat, beneficiarul, adică Primăria Măciuca, şi-a luat angajamentul că va întreţine drumul cinci ani după executarea lucrărilor.

Drumul a fost asfaltat corespunzător în 2003-2004. După inaugurarea sa, în 2004, a avut loc o alunecarea de teren, într-o curbă, la kilometrul 4+250. Conform contractului încheiat, fostul primar trebuia să raporteze calamitatea la agenţie, dar nu a făcut acest lucru. „Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură a reziliat contractul anul acesta, pentru că fostul primar nu şi-a respectat angajamentul“, a spus Maria Floroiu, primăriţa comunei Măciuca.

Între 2004 şi 2008, Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea a alocat 350.000 de lei pentru consolidarea drumului, iar lucrările au fost executate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP). „Banii s-au alocat cu ţârâita, motiv pentru care drumul a fost consolidat începând cu 2004 şi s-a terminat în 2008. Acum s-au terminat lucrările şi drumul e făcut bine. Pe 13 august 2008 s-a făcut recepţia, iar pe 14 am avut concilierea cu cei de la SAPARD. Sper să revină asupra deciziei, pentru că ar fi o catastrofă pentru comună. Noi nu avem de unde să dăm înapoi banii cu care s-a făcut acest drum şi acest lucru ar însemna condamnarea comunei. Reprezentanţii SAPARD au văzut că s-a respectat proiectul şi acum aşteptăm verdictul de la Bucureşti“, a declarat primăriţa din Măciuca.

 

La minister, pentru rezolvarea problemei

 

Damian Tărbujaru, directorul economic al RAJDP Vâlcea, susţine că Regia nu e vinovată de ce s-a întâmplat la Măciuca. „Problema a fost acea alunecare de teren, care a apărut după ce
s-a făcut drumul. Contractul prevedea ca primăria să întreţină drumul cinci ani după finalizare. După ce a plecat drumul, nu a vrut nimeni să se bage ca să rezolve problema şi ne-am ocupat noi. Joi, a venit o comisie de la SAPARD şi a văzut cum am consolidat drumul. Ne-au spus că totul se va rezolva în două săptămâni şi nu vor mai fi probleme“, a explicat Tărbujaru.

Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea, susţine că reprezentanţii Agenţiei de Plăţi au reziliat contractul cu Primăria Măciuca şi au hotărât retragerea întregii sume, fără să cunoască faptul că în zonă a avut loc o prăbuşire de teren. Câlea va merge la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a afla ce decizie se va lua cu privire la reziliere, după ce comisia SAPARD a văzut lucrările de consolidare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS