Rezultatul votului de ieri, din Camera Deputaţilor, a provocat reacţii dintre cele mai diverse printre mai-marii politicii doljene. În timp ce unii lideri sunt de părere că este ruşinos ce s-a întâmplat în legislativ, alţii spun că votul de ieri reprezintă un act de dreptate.
Neacordarea avizului pentru începerea urmăririi penale în dosarele pe care Adrian Năstase şi Miron Mitrea le au la DNA e considerată de o parte a politicienilor doljeni un amestec în justiţie, o modalitate de protejare a unor oameni care s-au dovedit mai mult decât simpli cetăţeni ai României în faţa legii. Pedeliştii spun că deputaţii au confirmat astfel părerea proastă pe care o au românii despre parlament, ignorând cu bună ştiinţă desele avertismente venite dinspre Uniunea Europeană. „Parlamentul, care se tot miră că are o cotă aşa de slabă de încredere în rândul populaţiei, a făcut încă un pas spre decredibilizarea sa. PSD a votat în mare parte împotrivă, dar a avut şi alţi susţinători care au declarat probabil altceva. Regret faptul că parlamentari tineri de la Dolj au mers pe această direcţie. Toată lumea ne spune că suntem o ţară cu un nivel mare de corupţie şi trebuie să rezolvăm problema. Noi nu vrem să vedem asta şi facem ce trebuie ca să ne vedem interesele“, a spus ieri senatorul PD-L Gelu Vişan.
Buzatu: Nu numai PSD a votat împotrivă
În timp ce pedeliştii cred că doar partidele „frăţiei“ au votat împotriva începerii urmăririi penale, liberalul Horaţiu Buzatu spune că reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare i-au făcut scăpaţi pe Năstase şi Mitrea de dosarele DNA. Buzatu a declarat ieri că negocierile s-au purtat înainte de şedinţă, iar cei doi foşti demnitari au pus la bătaie toată influenţa de care dispun pentru a ieşi basma curată din această poveste. „Cu siguranţă nu numai PSD a votat împotrivă. Cei care au votat împotrivă se regăsesc în toate partidele din eşichierul politic. Sunt la curent cu discuţiile care s-au purtat înainte de vot şi ştiu cum s-a negociat. Năstase a colectat voturi de la deputaţi din toate partidele. Influenţele în cazul lui Năstase au fost mai puternice şi de aceea a obţinut mai multe voturi decât Mitrea. Parlamentul nu ar trebui să aibă competenţa de a judeca dacă un membru al său se face vinovat sau nu, dreptul acesta revine instanţelor. Constituţia care a produs evenimentul de azi e greşită şi cu siguranţă va trebui să facem ceva în privinţa asta. E un vot care dezamăgeşte românii. Şi eu, ca membru al parlamentului, mă simt foarte prost pentru că s-a votat aşa. Singura soluţie este în mâna electorilor din colegiile uninominale, unde vor candida cei doi, aceştia având posibilitatea să nu le mai confere statutul de deputaţi pentru a lăsa justiţia să-şi urmeze cursul“, a spus deputatul doljean.
Manda: Argumentele lui Năstase, adevărate
De cealaltă parte a eşichierului politic, lucrurile se văd însă cu totul altfel. Pesediştii spun că rezultatul votului de ieri face dreptate în cele două cazuri de politicieni persecutaţi de procurorii DNA cu dosare politice. Deputatul PSD Claudiu Manda a precizat însă că are bănuieli că în favoarea lui Năstase şi Mitrea ar fi votat şi deputaţi PD-L. „Pediştii au votat la comandă politică un dosar politic. PSD a votat cum i-a dictat conştiinţa. Până la urmă, argumentele aduse de Năstase, că dosarul e o făcătură, s-au dovedit adevărate. Am bănuieli că şi unii deputaţi PD-L au votat împotriva începerii urmăririi penale. E adevărat că au spus că votează cu bilele la vedere, dar s-a citit atât de repede şi s-a votat atât de repede încât era practic imposibil să urmăreşti pe cineva cum votează“, a spus preşedintele executiv al PSD Dolj.
Liberalii au rămas neutri
Un ton neutru au adoptat în acest caz liberalii, care spun că, deşi dreptul parlamentului de a bloca anchete nu este corect, acesta este prevăzut în Constituţie şi trebuie respectat. Deputatul de Dolj Mihai Voicu, ministru pentru relaţia cu parlamentul, a declarat că nu a participat la şedinţa din Camera Deputaţilor, fiind prezent la cea de guvern, dar rezultatul votului de ieri nu poate fi aplicat „în bloc“ parlamentarilor, modul cum s-a votat fiind o decizie individuală. „Decizia grupului parlamentar al PNL a fost fermă, aceea de a vota pentru începerea urmăririi penale. Nu pot comenta ce au votat alţii. Este o prevedere constituţională care, fără îndoială, trebuie revizuită. A fost o decizie care a ţinut de fiecare grup parlamentar sau deputat. Nu cred că putem vorbi despre o caracterizare în bloc a parlamentului“, a precizat ministrul Mihai Voicu.