10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Poluare accidentală cu ţiţei

Echipe ale Gărzii de Mediu Gorj şi din cadrul PETROM SA, Grup Zăcăminte Ţicleni, au acţionat ieri în localitatea Bustuchin, pentru a limita efectele unei poluări accidentale cu ţiţei şi apă sărată, produsă miercuri. După oprirea pompării ţiţeiului, a fost izolat şi scurs colectorul şi au fost realizate patru gropi de poziţie, recuperându-se 300 de litri din cantitatea împrăştiată. Garda de Mediu şi salariaţii PETROM au încercat ieri să strângă întregul amestec de ţiţei – apă sărată şi să readucă terenul la starea iniţială, prin decopertarea solului contaminat. În acelaşi timp, echipele de intervenţie au curăţat o fântână aflată în apropiere. Autoritatea de Sănătate Publică Gorj va preleva probe din puţul respectiv, pentru a stabili dacă apa este potabilă. După cum a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Gorj, Constantin Cilibiu, poluarea a avut loc la Parcul 1 Bustuchin din Parcul Mare Ţicleni, proprietatea SC Petrom SA, din cauza fisurării liniei de amestec. S-au scurs aproximativ 450 de litri de amestec de ţiţei şi apă sărată, care au afectat o fântână şi solul, pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi.

Eugen MĂRUŢĂ

 

Ţigări de contrabandă, în piaţa din Petroşani

Mai mulţi comercianţi care îşi desfăşoară activitatea în piaţa centrală din Petroşani au intrat în atenţia oamenilor legii, după ce, în urma unei razii efectuate ieri dimineaţă, au fost descoperite la vânzare ţigări de contrabandă. Doi comercianţi au fost prinşi în flagrant de poliţiştii din Petroşani şi comisarii Gărzii Financiare Hunedoara, în timp ce alţii şi-au ascuns imediat marfa şi au plecat. „Am depistat două persoane ce ofereau spre vânzare ţigări netimbrate. Li s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală“, a declarat Dorian Şuşman, şeful Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei municipiului Petroşani. La rândul lor, comisarii Gărzii Financiare spun că persoanele care au fost prinse au mai fost sancţionate de câteva ori. „Vom centraliza datele pentru a stabili prejudiciul creat de cei doi pe parcursul acestui an, timp în care noi i-am depistat de vreo patru ori. Vom calcula cantitatea de ţigări pe care am confiscat-o, accize, TVA şi impozitul pe venit pe care aceştia nu le-au plătit statului“, a spus comisarul Viorel Coman, reprezentantul Gărzii Financiare Hunedoara. Deşi, la o primă evaluare, organele de control susţin că marfa confiscată depăşeşte 15.000 de lei, comercianţii prinşi cu ţigările de contrabandă au negat că aceasta le-ar aparţine.

Diana MITRACHE

 

Avansări la Inspectoratul de Jandarmi Gorj

Unii jandarmi gorjeni vor fi avansaţi astăzi în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la sediul unităţii. De la ora 8.00, la Inspectoratul de Jandarmi „Tudor Vladimirescu“ Gorj, se va desfăşura festivitatea de înaintare în grad a cinci ofiţeri şi 78 de subofiţeri, în activitate, care au împlinit sau împlinesc stagiul minim în grad în 2008. În gradul de maior vor fi avansaţi trei ofiţeri, în gradul de căpitan – doi ofiţeri, în gradul de plutonier adjutant – şase subofiţeri, în gradul de plutonier major – 14 subofiţeri şi în gradul de plutonier – 58 de subofiţeri. Activitatea prilejuită de acest eveniment va debuta cu citirea Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative de înaintare a ofiţerilor jandarmi, precum şi a Ordinului inspectorului general al Jandarmeriei Române de înaintare pentru subofiţerii jandarmi. În cadrul ceremoniei ofiţerilor şi subofiţerilor avansaţi li se vor înmâna noile grade de către inspectorul-şef, colonelul Vasile Tîlvescu, în prezenţa colegilor.

Eugen MĂRUŢĂ

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS