24.4 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljGreşelile contabile, răsplătite cu scaune de directori

Greşelile contabile, răsplătite cu scaune de directori

Greşelile făcute în exerciţiul funcţiunii şi, pe deasupra, pe bani publici sunt „sancţionate“ la consiliul judeţean cu promovarea. Cel puţin aşa s-a întâmplat în cazul directorului societăţii de drumuri a administraţiei judeţene, Gheorghe Mâciu, şi al directoarei economice Marcela Rada.

 

O serie de documente care vor fi supuse aprobării noilor împuterniciţi ai consiliului judeţean la SC Lucrări Drumuri şi Poduri relevă faptul că atât actualul director general al societăţii, Gheorghe Mâciu, cât şi directoarea economică Marcela Rada au făcut „erori contabile“ de aproximativ 70.000 de lei în decursul anilor 2004-2006, pe vremea când ocupau funcţiile de director economic, respectiv şef Serviciu contabilitate. În raportul aflat în dosarul de şedinţă a CJ şi semnat de preşedintele Consiliului de Administraţie al operatorului de întreţinere a drumurilor judeţene, Marin Nicoli, se precizează că greşelile au fost descoperite în urma a două controale, unul intern, din partea Biroului de audit public intern al CJ Dolj, efectuat la sfârşitul lui 2007, şi altul al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, desfăşurat în primăvara anului trecut.

În cadrul aceluiaşi document se arată că iniţial DGFP a întocmit „decizia de impunere nr. 1093/31.05.2007, care a constatat că societatea ar avea de achitat bugetului de stat o sumă totală de 135.505 lei, ca urmare a unor aşa-zise greşeli de înregistrare în contabilitate a unor fapte de comerţ şi de administrare, din care societatea a recunoscut numai suma de 66.596 de lei“, restul acesteia fiind contestat de conducerea firmei. La final, DGFP a fost de acord să renunţe la 12.500 de lei din datorie, iar LDP a mers în instanţă pentru restul de bani.

Asfalt cu nemiluita în lucrările LDP

 

Altă situaţie a ieşit la iveală în urma auditului efectuat de biroul de specialitate al consiliului judeţean. Auditorii CJ au constatat, potrivit aceluiaşi raport al preşedintelui CA, „creşterea nejustificată, faţă de normative, a situaţiilor de lucrări cu suma de 22.090 de lei, sumă recunoscută de SC LDP“, pe care însă, ulterior, conducerea societăţii a contestat-o în instanţă. Au rămas de plătit astfel „numai“ 10.200 de lei. Cu toate că problemele semnalate sunt grave, cei doi şefi din societatea de drumuri nu au fost sancţionaţi. La sfârşitul lunii aprilie 2007, când fostul director Eugen Georgescu a fost destituit, Mâciu, directorul economic, a fost promovat la rang de director general, iar şefa Serviciului contabilitate, Marcela Rada, i-a luat locul ca director economic. Cei doi nu au primit nici măcar o uşoară bătaie pe umăr în urma greşelilor comise, iar „năzbâtiile“ acestora au fost catalogate în documente drept „erori contabile anterioare“ şi vor fi suportate din profitul pe anul 2007 al societăţii.

 

Există o explicaţie!

 

Evident că pentru toate cele constatate de organele de control există o explicaţie. Aceasta, oferită cu amabilitate de directorul Mâciu, nu a făcut deloc lumină asupra chestiunii, ba, din contră, ne-a băgat şi mai mult în ceaţă. „În 2007, în mai, am avut un control de la Administraţia Financiară şi s-au găsit nişte chestiuni. E vorba de un CAS calculat greşit, o documentaţie tehnică pentru o balastieră“, a spus Mâciu. În ceea ce priveşte neregulile găsite la auditul intern, şeful LDP a declarat că e vorba de sistemul de înregistrare a consumului de asfalt, care diferă de la vară la iarnă. „Consumul mediu este de 18 litri de asfalt, dar în vară am consumat 10-12 litri. Nu am decontat 18, ci consumul real. În iarnă s-a folosit mai mult asfalt şi a fost în compensare. Sunt erori normale, părerea mea e că nu aveţi de ce să vă legaţi aici“, a mai spus Mâciu. Acest lucru nu explică însă de ce operatorul unic de întreţinere a drumurilor judeţene aflat în subordinea CJ a acceptat iniţial fără să crâcnească faptul că s-a folosit mai mult asfalt decât în mod normal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII