5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCastelul din Runcu, speranţa localnicilor

Castelul din Runcu, speranţa localnicilor

Castelul din Runcu ar putea deveni una dintre cele mai frumoase pensiuni din zonă. Localnicii vor ca proprietarul să-şi finalizeze proiectul, în speranţa creării unor locuri de muncă.

În anul 2000, în satul Bâltişoara din comuna gorjeană Runcu, un român stabilit în Germania a început construcţia uneia dintre cele mai frumoase clădiri pe care au văzut-o localnicii. „Este un adevărat castel“, spun aceştia, uitându-se miraţi la clădirea care tronează pe marginea unui drum comunal. Sătenii povestesc acum că „neamţul“ a venit în 2000 şi a cumpărat un teren de câteva hectare pe care a început construcţia unei viitoare pensiuni la Bâltişoara. „L-a ridicat de câţiva ani, dar cred că acum vrea să-l vândă. De vreo trei ani nu a mai construit mare lucru. A venit de curând în Runcu, a trecut pe la castel, s-a uitat dacă totul este în regulă. Are aici materiale de construcţii, are ceva marfă, nu ştiu ce o mai avea. Eu trebuie să-l păzesc!“, a povestit Maria Leonte Ungurici, femeia care are în grijă castelul.

O pensiune binevenită

Ideea unei pensiuni care seamănă cu un castel a fost foarte bine primită atât de localnici, cât şi de administraţia locală. Investitorul a deţinut în Târgu Jiu o fabrică de sticlă, care a intrat în faliment. Potrivit sătenilor din Bâltişoara, de trei ani nu a mai construit nimic la castel. „Mai vine, dar nu a mai pus nici o cărămidă. Trebuia să facă şi o piscină, o terasă. Ar fi foarte frumos dacă ar finaliza această construcţie. Cred că ar da şi de lucru tinerilor din Bâltişoara. Ar veni turişti mulţi“, a spus o localnică.
„Noi sperăm să o termine, să ne putem lăuda cu un castel. Cred că ar veni turişti dacă ar inaugura-o mai repede. Are idei bune neamţul“, a spus nea Tănase, localnic. „Ar avea nevoie de oameni. Poate va angaja de aici din sat, dacă tot a luat-o şi pe Maria Ungurici să stea de pază. Noi aşa ne gândim“, a spus tanti Ioana Popescu.

Runcu, comună cu potenţial turistic

Comuna Runcu este situată la zece kilometri vest de Târgu Jiu, într-o zonă vestită pentru podgoriile şi livezile vaste, şi cuprinde şapte sate: Suseni, Dobriţa, Runcu, Bâltişoara, Bâlta, Valea Mare şi Răchita. Este alcătuită din 2.600 de gospodării şi numără peste 5.400 de locuitori. Datorită poziţiei geografice care cuprinde atât şes, cât şi zonă submontană şi montană, izvoare şi ape curgătoare, deţine terenuri care sunt exploatate atât ca păşuni pentru animale, cât şi suprafeţe folosite în agricultură, legumicultură, viticultură, piscicultură, apicultură şi, mai nou, creşterea melcilor. Toate aceste activităţi constituie locuri de muncă, dar şi surse de venit pentru locuitorii comunei Runcu. Turismul ar putea fi un punct forte al acestei comune, având în vedere că în localităţi precum Runcu au fost deschise mai multe pensiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII