24 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRusia va propune ţărilor europene un pact de securitate

Rusia va propune ţărilor europene un pact de securitate

În cadrul întâlnirii de ieri de la Bruxelles la care au participat liderii ruşi şi reprezentanţi ai NATO, Rusia urma să propună un nou tratat privind siguranţa Europei, dar şi un nou sistem de securitate euroatlantic care să cuprindă NATO şi celelalte organizaţii de securitate din Europa, comentează site-ul euobserver.

Pactul urmează să fie discutat şi negociat în forumuri internaţionale; de asemenea, conform sursei citate, la negocieri mai pot participa şi puteri precum Brazilia şi India, ţări din Asia Centrală.

Acest tratat ar putea ajuta la rezolvarea unor probleme precum migraţia ilegală, traficul de droguri, crima organizată şi terorismul. Cu toate acestea, ambasadorul rus NATO, Dimitri Rogozin, a declarat pentru New York Times că este posibil ca această idee să nu fie acceptată foarte rapid.

„Nu aşteptăm răspunsuri imediate din partea partenerilor noştri din Vest“, a comentat acesta.

Liderul rus Dimitri Medvedev a vorbit destul de des despre acest tratat în ultimele sale discursuri importante, însă, pe fondul unei reacţii reţinute a Europei, întâlnirea de ieri este prima în care s-a dezbătut pe larg acest subiect.

Vorbindu-le ambasadorilor la Moscova pe 15 iulie, preşedintele rus, Dimitri Medvedev, declara că un nou tratat pentru siguranţa Europei va veni ca un ajutor pentru „fisurile“ pe care aceasta le are, el menţionând „necesitatea creării unui sistem de apărare euroatlantic“.

Propunerea rusă vizează crearea unui pact extins de securitate la care să poată adera şi alte state, printre care, probabil, India şi China. Aceste acţiuni intervin în condiţiile în care mai mulţi lideri europeni declarau că, fără un sprijin real din partea Rusiei, Europa nu va putea beneficia de o securitate autentică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII