16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024

Rămas al nimănui

Tănase Caramete are 53 de ani şi este din satul Bâltişoara, comuna gorjeană Runcu. L-am găsit pe drumul satului. Se îndrepta către casă şi, cu lacrimi în ochi, ne-a mărturisit că este al nimănui. „Copiii îşi bat joc de mine. Nici mâncare nu-mi dau, iar viaţa mea este un calvar“, a povestit Tănase.
Bărbatul locuieşte împreună cu fiul său cel mare, iar vizavi de casa lor s-au mutat fiul cel mic şi soţia sa. După ce s-a căsătorit, fiul cel mic a uitat că are un tată. „Copiii nu îl îngrijesc şi nu îi dau nici să mănânce. Îl văd mereu cum umblă pe drum. Îl mai ajută vecinii“, a spus Caterina, una dintre vecinele bărbatului.
 „După ce şi-a adus nevastă, copilul meu s-a schimbat. Nora a ajuns să fie şefă în curtea mea. Dumnezeu este sus, ne vede pe toţi“, a spus bărbatul.
Anul trecut, Tănase Caramete a căzut dintr-un fânar şi şi-a rupt un picior. Din această cauză, el nu mai poate munci. „Am căzut din fânar şi am avut probleme cu piciorul. Înainte mergeam la muncă la vecini, la cine mă chema. Aşa mai făceam şi eu nişte bani, îmi mai cumpăram ce îmi trebuia. Acum nu am nici un ban, nu am pensie, nu am nici un venit. Nu mă bagă nimeni în seamă. Degeaba am muncit 33 de ani pentru că nu am avut anii necesari pentru a ieşi la pensie. Ce să fac? Am ajuns să merg la primărie să le cer ajutorul“, a spus bărbatul cu ochii plini de lacrimi.
Nea Sâcă, aşa cum îi spun localnicii, ar vrea ca lucrurile să fie altfel. Îşi doreşte să se înţeleagă mai bine cu fiii săi şi să-şi poată creşte nepoţelul în linişte. „Am ajuns să-mi dea vecinii să mănânc. Este păcat că, după 33 de ani de muncă în mină, copiii nu au grijă de mine“, a spus nea Sâcă. Reprezentanţii Primăriei Runcu au declarat că vor face o anchetă socială. „Voi trimite angajaţii de la Serviciul social şi vom vedea dacă se pune problema acordării unui ajutor“, a declarat Marian Tanislav, viceprimarul comunei.
În Runcu, doar 14 persoane primesc ajutor social conform Legii nr. 416. Potrivit viceprimarului, comuna are aproximativ 5.400 de locuitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU