18.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeştera Muierii, reamenajată

Peştera Muierii, reamenajată

Peştera Muierii îşi aşteaptă vizitatorii într-o atmosferă sumbră şi dezolantă, panourile de informare turistică fiind vechi, iar indicatoarele, vandalizate.

Peştera Muierii, una dintre cele mai renumite din ţară, este în administrarea Primăriei Baia de Fier. An de an, peştera este obiectivul turistic numărul unu din Gorj. Împrejurimile, unicitatea peşterii şi a frumuseţilor pe care le adăposteşte sunt doar câteva dintre motivele care îl determină pe turist să aleagă Baia de Fier. În peşteră au fost descoperite oase ale primilor oameni care s-au stabilit în Europa, fapt aflat în atenţia cercetătorilor din întreaga lume. Peştera Muierii are o importanţă ştiinţifică greu de egalat de alt obiectiv similar din ţara noastră.

O vizită la faţa locului arată însă că mai există şi probleme. În urmă cu mai mulţi ani, de teama hoţilor, autorităţile au decis să închidă intrarea în peşteră pentru a o proteja. Obiectivul este deschis numai în timpul programului de vizitare.

Peisaj descurajator

 

După 19 ani, dezvoltarea turismului lasă de dorit în jurul Peşterii Muierii, din comuna Baia de Fier, situată în nordul judeţului, la Poalele Munţilor Parâng.

În apropiere de peşteră se află o exploatare rudimentară de calcar, ce aparţine câtorva localnici. Albia râului din zonă este neamenajată şi plină de bolovăniş. Pentru a scăpa de terenul accidentat, singura rută de acces către Peştera Muierii este pe un pod mic, plin de gropi. La sfârşit de săptămână este greu să găseşti un loc de parcare pe platoul de unde se urcă spre obiectivul turistic. Una dintre cabanele de aici este în renovare, iar alta, în construcţie.

Turistul nu are cum să nu găsească peştera sau să se rătăcească, pentru că, odată ajuns la podul amintit, vede un indicator ruginit şi vandalizat, uitat de autorităţi şi de responsabili.

 

Venituri însemnate

 

Potrivit conducerii primăriei, peştera a adus, anul trecut, venituri în valoare de 200.000 de lei. Suma care a intrat în bugetul localităţii este foarte importantă şi permite autorităţilor să finanţeze proiecte de dezvoltare a localităţii. Constantin Mihuţescu, primarul comunei Baia de Fier, a precizat că sumele încasate de la începutul anului şi până în prezent, în urma eliberării biletelor de intrare în peşteră, se ridică la aproximativ 70.000 de lei. Edilul-şef al localităţii a spus că o sumă importantă va fi folosită pentru amenajarea peşterii: „Se vor realiza lucrări de amenajare interioară a peşterii şi a zonei din jurul acesteia. Iluminatul din interiorul peşterii va fi refăcut şi se vor monta leduri de intensitate mică şi medie. Calea de acces şi aleea principală vor fi modernizate. De asemenea, vor fi amenajate un loc de agrement, un punct de informare şi mai multe trasee turistice“, a promis primarul din Baia de Fier.

Bani din turism

Comuna Baia de Fier administrează împreună cu oraşul Novaci terenurile din zona Rânca, despre care se spune că, în funcţie de investiţii, are şanse să devină un punct de atracţie major al turismului montan din România. La Rânca urmează să înceapă construirea unui telescaun şi să se realizeze o canalizare şi lucrări de modernizare la reţeaua de apă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII