19.8 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalCreşte salariul minim

Creşte salariul minim

Guvernul şi reprezentanţii confederaţiilor sindicale au semnat vineri forma finală a acordului privind creşterea salariului minim, respectând principalele prevederi ale înţelegerii – majorarea la 540 de lei, de la 1 octombrie, şi la 600 de lei, de la 1 ianuarie 2009 -, dar au introdus mici amendamente.

 

Premierul Călin Popescu Tăriceanu, ministrul muncii, Paul Păcuraru, şi ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, au agreat, împreună cu reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor, în urma unei întâlniri ce a durat peste trei ore, forma finală a acordului privind majorarea salariului minim brut lunar. Acordul mai prevede ca până în 2014 raportul dintre salariul minim şi cel mediu să fie de 50%. În fiecare an vor fi făcute două analize, urmate de o hotărâre de guvern privind creşterea salariului minim.

Şeful Departamentului pentru Dialog Social din cadrul guvernului, Virgil Daniel Popescu, este de părere că vineri s-a semnat un acord „istoric“ şi că persoanele prezente la întâlnirea de la Palatul Victoria au dat dovadă de maturitate. „Cred că vineri s-a semnat un acord istoric. Pe lângă faptul că s-a stabilit salariul minim de 540 de lei, de la 1 octombrie şi de 600 de lei, de la 1 ianuarie 2009, cel mai mare succes este că reprezentanţii sindicatelor, ai patronatelor şi ai guvernului s-au angajat la o predictibilitate a salariului minim, de a aduce raportul dintre salariul minim şi cel mediu la 50%, în 2014. Totodată, sunt fericit că acest acord este un succes al dialogului social. Am reuşit ca prin dialog social să facem ca reprezentanţii reuniţi la întrevedere să ajungă la o înţelegere, care să îi satisfacă pe toţi“, a declarat Virgil Daniel Popescu.

Şeful Departamentului pentru Dialog Social a mai precizat că la întâlnirea de vineri s-a pus şi problema grilei. „Ceea ce doresc patronatele este să se reducă puţin grila, să o mai tragă în jos, pentru că în prezent o persoană cu studii superioare are salariul minim dublu faţă de un muncitor necalificat“, a menţionat Virgil Popescu.

Sindicaliştii văd cu ochi buni acordul

 

Reprezentantul Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR) a declarat că este de acord cu această majorare a salariului minim la 540 de lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009. „Nimeni nu s-a opus acestei măriri, doar că s-a vrut o analiză amănunţită asupra consecinţelor majorării salariului minim. Reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor au cerut mai multă atenţie din partea executivului asupra grilei dintre salariul minim al unui muncitor necalificat, al unuia cu studii medii şi al aceluia cu studii universitare. Totodată, prin acest acord se vrea ca raportul dintre salariul minim şi cel mediu să ajungă, în 2014, la 50%, în prezent el fiind de 28%“, a declarat Dragoş Mihalache, prim-vicepreşedinte al UGIR.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că acest acord este un pas înainte, care duce la stabilitate, „pace socială“, fiind un semnal pozitiv pentru investitori, mediul de afaceri, dar şi pentru lucrători. „Toată lumea are de câştigat din acest acord. Se vor reduce discrepanţele şi vor beneficia de creşterea economică atât angajaţii, cât şi patronatele“, a spus Bogdan Hossu.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că este mulţumit de semnarea acordului. „Pentru prima oară reuşim să ajungem la o soluţie în trei, în ciuda fragilităţii guvernului, şi aici mă refer la lungimea mandatului actualului executiv. Faptul că am ajuns la o înţelegere cu partea patronală ca, pe un orizont mediu de timp, să creştem accelerat salariul minim denotă că am înţeles că trebuie să schimbăm ceva pe piaţa muncii din România, că este cazul să renunţăm la nişte mecanisme de redistribuire a creşterii economice care nu au nici o legătură cu realitatea“, a spus Costin.

Liderul confederaţiei Meridian, Ion Popescu, a apreciat că salariul minim prevăzut în acord nu răspunde nevoilor coşului minim. „Politica nivelului de trai din România este încălcată, sperăm la mai bine“, a spus Popescu.

 

Tăriceanu: Economia poate suporta majorarea salariului minim

 

Salariul minim brut pe economie va fi majorat, din 2010, cu 130 de lei în fiecare din primii doi ani, dacă indicatorii macroeconomici vor permite această creştere, şi va ajunge la 1.325 de lei în 2014, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu, la finalul negocierilor cu sindicatele şi patronatele. „Dacă parametrii economici permit, avem în vedere, începând cu 2010, creşterea salariului minim brut cu 130 de lei anual, în primii doi ani. Această majorare accelerată a salariului minim va ajunge la un nivel de 1.325 de lei în 2014“, a spus Tăriceanu.

În urmă cu o săptămână, premierul a propus sindicatelor ca, în cadrul unei strategii pe termen lung, creşterea salarială să fie graduală, astfel încât salariul minim brut să înregistreze o creştere anuală de aproximativ 100 de lei, pentru a se apropia la jumătate din salariul mediu. „Majorarea salariului minim la 540 de lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009 este ceea ce poate suporta economia în acest moment rezonabil, fără presiuni suplimentare asupra inflaţiei“, a spus vineri Tăriceanu, precizând că a discutat şi cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României înainte de a decide creşterea salariului minim.

 

„Nimeni nu poate să trăiască decent, ci doar să supravieţuiască“

 

Premierul a mai declarat că, în toamna acestui an, guvernul va emite un act normativ prin care anumite categorii de prestaţii sociale nu vor mai fi raportate la salariul minim, ci la altă bază de referinţă care urmează să fie stabilită. Prestaţiile sociale nu vor mai fi majorate în funcţie de salariul minim garantat, ci vor fi stabilite ţinând cont de un indicator social de referinţă, care va fi aprobat anual.

Tăriceanu a apreciat că avantajul competitiv al României faţă de alte state nu trebuie să fie salariul redus al forţei de muncă, arătând că o remuneraţie redusă este caracteristică „ţărilor din lumea a treia“. „Nu vrem să mai existe în România persoane salariate şi care primesc ajutoare sociale. Cu alte cuvinte, oameni care sunt şi angajaţi, şi asistaţi sociali. Cred că pentru demnitatea fiecărui român este de preferat să aibă un loc de muncă bine plătit, care să asigure un trai decent, decât să stea să aştepte prestaţiile sociale cu care, evident, nimeni nu poate să trăiască decent, ci doar să supravieţuiască“, a spus şeful guvernului.

 

UNPR sprijină iniţiativa executivului

 

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR) susţin creşterea salariului minim, la 1 octombrie, de la 500 de lei la 540 de lei, şi propun ca următoarele majorări să fie realizate în funcţie de performanţele economice ale României. „Sprijinim iniţiativa guvernului ca, începând cu 1 octombrie, salariul minim să fie de 540 de lei, dar nu putem accepta o proiecţie a acestuia pe următorii şase ani fără să luăm în considerare performanţele economice ale României în raport cu cele ale UE“, a declarat, într-un comunicat, preşedintele UNPR, Marian Petre Miluţ.

 

Vosganian vede anul 2009 „de excepţie“

 

Salariul minim brut ar putea fi majorat şi de la 1 iulie 2009, în cazul în care câştigul mediu brut va depăşi anul viitor nivelul estimat cu cel puţin 5%, astfel încât să fie menţinut raportul dintre salariul minim şi cel mediu, a declarat ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. „Anul 2009 este de excepţie, unul în care se discută şi posibilitatea unei noi majorări de la jumătatea anului, dar numai în condiţiile în care, faţă de prognoza de 1.795 de lei, câştigul mediu brut pe 2009 depăşeşte cu cel puţin 5%, adică ajunge la aproximativ 1.900 de lei. În această situaţie, se va opera o nouă creştere a salariului minim, astfel încât să se păstreze proporţia de 33% pe care am stabilit-o pentru anul viitor. Este pentru prima oară când în raporturile de muncă se include orizontul pe termen lung şi sunt convins că guvernele viitoare vor respecta acest punct de vedere care aduce normalitate pe piaţa muncii“, a spus Vosganian.

 

Ce prevede acordul privind majorarea salariului minim

 

Acordul încheiat de guvern cu liderii confederaţiilor sindicale şi ai organizaţiilor patronale include angajamentul executivului de a asigura, în perioada 2008-2014, cadrul normativ pentru „o creştere accelerată“ a salariului minim brut raportat la câştigul mediu lunar.

Tabelul inclus în document prevede o creştere a nivelului câştigului salarial mediu brut lunar de la 1.620 de lei, în 2008, la 1.795, în 2009, la 1.970, în 2010, la 2.150, în 2011, la 2.335, în 2012, la 2.530, în 2013, şi la 2.650, în 2014. Prin documentul semnat vineri, guvernul s-a angajat să menţină un raport în care salariul minim să reprezinte, în 2008, 31 la sută din cel mediu, procent care va creşte la 33% în 2009, la 37% în 2010, la 40% în 2011, la 44% în 2012, la 47% în 2013, urmând să ajungă în 2014 la 50%. În aceste condiţii, salariul minim brut lunar ar urma să crească de la 600 de lei, în 2009, la 730 de lei, în 2010, la 860 de lei, în 2011, la 1.030 de lei, în 2012, la 1.190 de lei, în 2013, şi la 1.325 de lei, în 2014.

Cristina CHICOŞ

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII