9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGravidele de până în 15 ani pot face avort până la 24 de săptămâni

Gravidele de până în 15 ani pot face avort până la 24 de săptămâni

Adolescentele care au până în 15 ani şi rămân însărcinate pot face întrerupere de sarcină până la 24 de săptămâni. Ministerul Sănătăţii vrea să reglementeze această situaţie printr-un ordin.

Decizia Ministerului Sănătăţii de a reglementa întreruperea de sarcină la tinerele sub 15 ani vine după ce autorităţile s-au confruntat cu situaţia unei fetiţe de 11 ani, din Neamţ. Ea a rămas însărcinată în urma unui viol, iar sarcina a fost descoperită în a 17-a săptămână. În aceste condiţii, fetiţa a făcut întrerupere de sarcină în Anglia, după ce autorităţile s-au contrazis în cazul său, având în vedere că legea din România prevede că se poate face avort până în a 14-a săptămână de sarcină. Pentru a evita astfel de situaţii, Ministerul Sănătăţii propune ca minorele gravide să poată întrerupe sarcina până în a 24-a săptămână, numai cu ajutorul unor medici specialişti şi în unităţi sanitare foarte bine dotate.

 

Comisie pentru avort

 

Potrivit proiectului de ordin al Ministerului Sănătăţii, orice sarcină survenită până la împlinirea vârstei de 15 ani este considerată sarcină cu risc obstetrical înalt. Dacă medicului de specialitate i se solicită întreruperea unei sarcini de peste 14 săptămâni, acesta trebuie, potrivit proiectului de ordin, să informeze conducerea unităţii sanitare, dar şi Autoritatea de Sănătate Publică.

Împreună cu reprezentanţii de la Direcţia pentru Protecţia Copilului, autorităţile sanitare vor forma o comisie şi vor face o anchetă, anunţând părinţii dacă se impune întreruperea sarcinii. Medicul de specialitate care face întreruperea sarcinii solicită minorei şi reprezentantului legal al acesteia să prezinte decizia comisiei.

Ordinul Ministerului Sănătăţii mai stabileşte că personalul implicat în astfel de situaţii are obligaţia păstrării confidenţialităţii datelor despre pacient.

 

Doctorii strâmbă din nas

 

Iniţiativa Ministerului Sănătăţii este privită cu scepticism de lumea medicală, ginecologii considerând că autorităţile s-au grăbit cu acest ordin. „Cred că va fi greu ca acest ordin să treacă de parlament, pentru că încă nu suntem pregătiţi. Aţi văzut ce complicaţii au fost în Anglia, unde operaţia a fost respinsă de Clinica «Marie Stopes», specializată în avorturi. Era o mare răspundere. E foarte greu să produci un avort în trimestrul doi de sarcină. Cred că Ministerul Sănătăţii s-a grăbit“, a precizat medicul ginecolog Dorin Drîmbărean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII