25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBNS doreşte investiţii la CER şi CET

BNS doreşte investiţii la CER şi CET

Blocul Naţional Sindical (BNS) susţine iniţiativa guvernamentală de a înfiinţa o Companie Naţională de Electricitate şi doreşte investiţii masive în grupurile energetice de la Rovinari şi Turceni.

 

Sindicaliştii din minerit şi energie s-au întâlnit recent cu ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, precum şi cu şeful Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Teodor Atanasiu, pentru a discuta posibilitatea înfiinţării, în viitorul apropiat, a unui complex energetic unic. La discuţii au participat, de asemenea, ca părţi Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine-Energie, precum şi preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin. În urma discuţiilor pe tema viitorului energetic al României, conducerea Blocului Naţional Sindical a transmis un comunicat conform căruia sindicaliştii afiliaţi la organizaţia condusă de Dumitru Costin sunt de acord cu intenţia guvernului de constituire a unei Companii Naţionale de Electricitate, care să joace un rol important pe piaţa naţională şi regională de energie electrică. În cazul înfiinţării viitoarei Companii Naţionale de Electricitate, Blocul Naţional Sindical consideră necesar ca Guvernul României şi celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu să păstreze autonomia financiară şi juridică a tuturor filialelor care vor intra în componenţa companiei, respectiv Hidroelectrica şi Complexurile Energetice de la Rovinari şi Turceni, precum şi celelalte societăţi din domeniul distribuţiei şi furnizării.

Investiţii în energie

 

Conducerea Blocului Naţional Sindical mai doreşte revizuirea modului în care producătorii din cadrul Companiei Naţionale valorifică energia electrică pe piaţă, astfel încât contractele dintre aceştia şi aşa-zişii „băieţi deştepţi“ să nu mai existe. Potrivit reprezentanţilor BNS, se impun alocarea unor cantităţi mai mari de energie electrică produsă de viitoarea Companie Naţională pentru consumatorii casnici, întreprinderile mici şi mijlocii, precum şi menţinerea tarifelor egale la aceşti consumatori pe tot teritoriul României, internalizarea serviciilor energetice în cadrul societăţilor pe care le deservesc. Nu în ultimul rând, sindicatele conduse de Dumitru Costin cer realizarea unor investiţii majore în capacităţi energetice, precum Complexurile Energetice de la Rovinari şi Turceni sau la Hidroelectrica, dar şi realizarea unor grupuri energetice noi.

Recent, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine-Energie, Marin Condescu, a declarat că un grup de investitori va demara în Gorj construcţia a două noi termocentrale pe lignit. Acestea vor fi amplasate la Motru şi Sărdăneşti şi vor avea o capacitate de 500, respectiv 800 de megawaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS