23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAparatul auditiv, singura şansă la o viaţă normală

Aparatul auditiv, singura şansă la o viaţă normală

Aparatul auditiv este singura şansă a unei fetiţe de patru ani de a avea o viaţă normală. Adela nu a auzit niciodată glasul mamei, cântecul păsărilor sau râsul frăţiorilor ei.

Adela nu aude şi nu ştie să vorbească pentru că s-a născut cu un dublu handicap. De câteva luni, ea este internată împreună cu mama şi cu frăţiorii ei la Centrul Maternal din Târgu Jiu. Săptămâna trecută, micuţa a fost trimisă la un control la Bucureşti, iar specialiştii au spus că are nevoie de două aparate auditive.
„Recomandarea medicilor de la Bucureşti a fost o proteză auditivă care costă 4.200 de lei. Am vorbit la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj şi ei ne-au promis că ne ajută cu suma maximă pe care o pot acorda în aceste cazuri: 1.775 de lei. De restul banilor vom face rost de la Asociaţia «Inimi de gorjeni»“, a precizat Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal.

Tristeţea unei mame

Mama Adelei mai are doi băieţi. Nefericirea cea mai mare a femeii este că fiica sa nu aude. Ani buni a sperat că lucrurile se vor îndrepta şi fetiţa îi va auzi glasul. Şi în ochii Adelei se citeşte tristeţea. Ea ştie cine este mama sa, dar nu îi poate spune nici un cuvânt. Fereastra ei spre lume a fost închisă încă de la începutul vieţii. „Cred că şi Adela îşi doreşte să audă, să vorbească. Nu vreau să-mi imaginez cum este să nu poţi articula nici un sunet şi nici să nu-ţi auzi mama cum te strigă“, a spus mama Adelei, luându-şi fiica pe genunchi.

Locuinţă socială la Mătăsari

În urmă cu câteva luni, asistenţii sociali au găsit-o pe mama Adelei în spital, internată împreună cu cei trei copii ai săi. Răciseră toţi din cauza condiţiilor improprii în care locuiau la Mătăsari: o casă dărăpănată, fără geamuri, cu o uşă care nu se închidea, cu pereţii crăpaţi. Femeia a fost adusă în Centrul Maternal şi acum copii sunt sănătoşi. Fiul cel mare are opt ani, dar nu a fost niciodată la şcoală din cauza stării materiale precare a familiei.
„Situaţia acestei femei este grea. Va trebui să vorbim la Primăria Mătăsari pentru ca edilul să-i găsească o locuinţă socială. Trebuie să aibă unde să se întoarcă, nu va putea sta la noi mult timp“, a declarat Gheorghe Milosteanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS