14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj3,5 milioane de euro se cheltuiesc lunar pentru asistaţii social din Gorj

3,5 milioane de euro se cheltuiesc lunar pentru asistaţii social din Gorj

Conducerea Direcţiei de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie Gorj este nemulţumită că instituţia cheltuieşte fonduri însemnate pentru plata asistenţei sociale, lunar fiind alocată în acest scop suma de 3,5 milioane de euro.

 

Aproape jumătate din populaţia judeţului Gorj este inclusă în programe de asistenţă şi protecţie socială şi beneficiază de indemnizaţii băneşti. Cu toate că a scăpat de poziţia fruntaşă din topul şomajului, Gorjul se situează în prezent, raportat la numărul de locuitori, pe primele locuri în clasamentul judeţelor care alocă fonduri însemnate pentru politicile de protecţie socială. Fie că este vorba de bani în contul ajutoarelor de căldură, de plata alocaţiei pentru copii, de alocaţia de 200 de euro pentru tinerele familii sau de indemnizaţia pentru creşterea copilului, mai bine de jumătate din populaţia judeţului are parte de programe de protecţie socială. Fonduri mari sunt alocate lunar şi pentru asigurarea, la nivelul primăriilor, a salariului minim garantat, în baza Legii nr. 416. Suma care este achitată lună de lună pentru asistaţii din Gorj i-a pus pe gânduri pe reprezentanţii Direcţiei de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie Gorj, care caută soluţii pentru scăderea numărului celor care primesc, din diferite motive, bani de la stat.

 

Peste 100 de milioane în 2007

 

Potrivit conducerii Direcţiei de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie Gorj, suma alocată lunar pentru plata tuturor categoriilor de indemnizaţii este de 3,5 milioane de euro. Numai pentru ajutoarele de căldură a fost plătită pentru 95.000 de persoane, din peste 380.000 de locuitori, suma de 14 milioane de lei, pentru lunile noiembrie 2007 – martie 2008. Direcţia va mai achita în perioada următoare alte 2,4 milioane de lei, tot pentru plata ajutoarelor de căldură pentru populaţia cu venituri mici. Anul trecut, plata alocaţiei pentru 72.000 de copii a costat instituţia 20 de milioane de lei, iar pentru indemnizaţia de creştere a copilului au fost alocate alte 20 de milioane de lei.

Tinerele familii au primit, de asemenea, 1,5 milioane de lei, prin programul naţional privind acordarea a 200 de euro pentru cei căsătoriţi prima dată. În total, în 2007, Direcţia de Muncă a cheltuit cu persoanele asistate 100 de milioane de lei, sumă ce depăşeşte profitul unor coloşi din minerit şi energie.

 

9,8 milioane de lei pentru ajutoarele sociale

 

În ceea ce priveşte acordarea de ajutoate sociale conform Legii nr. 416, suma achitată anul trecut este de 9,8 milioane de lei. După cum a precizat Vasile Picioruşi, directorul Direcţiei de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie Gorj, de la începutul anului şi până în luna iunie, instituţia a alocat pentru plata ajutoarelor sociale 3,6 milioane de lei. În timp ce la primării precum Leleşti sau Turcineşti există şapte-opt beneficiari ai Legii nr. 416, în localităţi precum Plopşoru, numărul asistaţilor social se apropie de 300. Directorul Vasile Picioruşi îi acuză pe unii primari de modul defectuos în care sunt realizate anchetele sociale şi de lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte afişarea listelor cu persoanele care primesc ajutor social, precum şi sumele plătite acestora.

 

Calificarea profesională, lipsă

 

Una dintre nemulţumirile conducerii Direcţiei de Muncă este şi cea legată de nivelul slab de pregătire al persoanelor care se ocupă de realizarea anchetelor sociale: „Este greu ca 126 de persoane angajate în sistemul asistenţei sociale să se ocupe de un judeţ întreg. Există primării unde o singură persoană se ocupă de mii de cetăţeni. Pe de altă parte, mai puţin de 7% dintre cei care practică această meserie au studii de specialitate. Cum putem obţine rezultate, cum pot exista anchete bine făcute cu astfel de personal? În primării sunt foarte mulţi absolvenţi de liceu industrial, minier sau agricol care fac anchete sociale şi sunt angajaţi ca lucrători sociali. Avem de-a face de multe ori cu anchete sociale realizate în pripă, cu o superficialitate indecentă. Până în prezent, doar opt primării au acreditare de la noi pentru a furniza servicii sociale“, a declarat directorul Vasile Picioruşi. În perioada următoare, primarii trebuie să transmită Direcţiei de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie Gorj CV-urile asistenţilor sociali, pentru ca aceştia să poată fi incluşi în programe de calificare şi instruire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU