21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDouă termocentrale noi, la Sărdăneşti şi Motru

Două termocentrale noi, la Sărdăneşti şi Motru

Construirea a două noi termocentrale pe lignit va începe în acest an, în Sărdăneşti, comuna Plopşoru, şi în Motru. Anunţul a fost făcut de preşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, Marin Condescu.

Marin Condescu a anunţat că din acest an va începe construirea a două termocentrale noi în judeţul Gorj. Una va fi ridicată în comuna Plopşoru, satul Sărdăneşti, şi va avea o capacitate de 800 de megawaţi, iar cea de-a doua va fi construită la Motru şi va avea o putere de 500 de megawaţi. În timp ce luni întregi s-a vorbit despre blocajul financiar de la nivelul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, despre Complexul Energetic Unic, despre Ordonanţa prin care complexurile energetice din Gorj au fost trecute sub tulela AVAS, un grup de firme româneşti şi străine au demarat procedurile pentru construirea a două noi termocentrale în judeţul Gorj. Discreţia totală asupra acestui subiect a fost înlăturată ieri de preşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, Marin Condescu. Liderul minerilor din Oltenia a spus că a anunţat abia acum cele două investiţii, întrucât nu a dorit să afecteze buna desfăşurare a activităţii celor care vor să construiască termocentralele.

Au cumpărat 71 de hectare de teren

Marin Condescu a vorbit despre colaborarea sa cu investitorii, menţionând că interesul sindicatelor este acela ca Societatea Naţională a Lignitului Oltenia să aibă unde să îşi desfacă producţia de lignit. De altfel, preşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia a menţionat că, din 2013, cele două termocentrale vor fi puse în funcţiune, iar din acelaşi an, termocentrala de la Plopşoru va avea asigurată anual din partea SNLO o cantitate de cinci milioane de tone de cărbune. Pentru construirea termocentralei private de 800 de megawaţi de la Sărdăneşti, Plopşoru, a fost achiziţionată suprafaţa de 71 de hectare de teren: „Se vor construi două termocentrale în regim privat. La Sărdăneşti a fost cumpărat terenul de la particulari, iar la Motru, doar jumătate din suprafaţa necesară, de aceea nu pot să indic exact locaţia, pentru a evita speculaţiile legate de vânzarea terenurilor din zonă şi de preţuri. Spre sfârşitul anului vor fi demarate. Avem avize de la mediu, de la ape şi tot ce trebuie. De la SNLO este deja contractată, începând cu 2013, o producţie de cinci milioane de tone, iar la Motru necesarul este de 3 – 3,5 tone de lignit. Din cauza apei, la Motru investiţia vizează construcţia unei termocentrale de numai 500 de megawaţi“, a declarat Condescu.

Se caută forţă de muncă

Liderul minerilor din Oltenia nu a dorit să dezvăluie numele firmelor care fac parte din asociaţia de investitori, menţionând că nu este mandatat să facă public acest lucru. Condescu a precizat că nu este vorba de o firmă al cărei nume a fost vehiculat în presă în ultimul an, respectiv societatea portugheză RIVIERA, unul dintre sponsorii echipei de fotbal Pandurii Târgu Jiu. În ceea ce priveşte forţa de muncă, preşedintele USMO susţine că vor fi organizate cursuri de calificate de şase săptămâni, în meserii specifice şi necesare desfăşurării activităţii din domeniul energetic: „Va fi nevoie de lăcătuşi mecanici, excavatorişti şi toate categoriile de meserii specifice domeniului. Noi ne vom orienta către absolvenţii de licee şi şcoli profesionale care vor dori să lucreze în acest domeniu. Iniţial, am dorit să construim grupuri energetice la Rovinari şi la Turceni, pe infrastructura existentă, însă nu am beneficiat de colaborarea celor de acolo. A mai fost şi problema dublei subordonări, faţă de AVAS şi faţă de minister. Până la urmă, investitorii au cumpărat teren, sunt proprietari şi au o siguranţă din acest punct de vedere“, a conchis Condescu. Acesta a mai spus că nu este interesat de cooptarea viitorilor salariaţi ai termocentralelor în sindicatele pe care le conduce, aceştia fiind liberi să se asocieze, respectiv să se afilieze la mişcarea sindicală la care doresc. Liderul USMO şi al FNME a lăsat să se înţeleagă că nu va face parte nici din structura administrativă a viitoarelor termocentrale, ci se va ocupa în continuare de sindicatele pe care le conduce în prezent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU