23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalHackerii aşteaptă în libertate decizia judecătorilor vâlceni

Hackerii aşteaptă în libertate decizia judecătorilor vâlceni

Hackerii reţinuţi marţi au fost aduşi ieri la Tribunalul Râmnicu Vâlcea, pentru ca instanţa să se pronunţe asupra cererii de arestare preventivă. Ieri-dimineaţă, mandatul de reţinere pentru 24 de ore a expirat, iar hackerii aşteaptă în libertate decizia judecătorilor.

 

Cei 19 hackeri reţinuţi pentru fraude pe internet au fost aduşi ieri-dimineaţă în faţa judecătorilor Tribunalului din Râmnicu Vâlcea, care se vor pronunţa asupra cererii de arestare preventivă pentru 29 de zile. Tinerii au fost reţinuţi în urma unei ample operaţiuni a procurorilor DIICOT şi FBI, care au făcut peste 30 de descinderi în judeţele Hunedoara, Teleorman, Vâlcea şi Sibiu, dar şi în Bucureşti. Aceştia sunt suspectaţi că ar fi organizat licitaţii false pe internet şi că ar fi făcut cumpărături cu carduri false. Printre casele unde au avut loc descinderi se numără şi locuinţa din Capitală a deputatului PD-L de Neamţ, Dumitru Puzdrea, unde a fost prins capul reţelei, vâlceanul Romeo Chiţă. Acesta era patronul unei firme de cablu şi internet, NETONE, din Râmnicu Vâlcea.

 

Operaţiunea „malware“

 

Anchetatorii români împreună cu specialişti FBI au stabilit, în urmă cu o lună, modul de operare în ampla acţiune desfăşurată marţi, în Vâlcea, Bucureşti, Hunedoara, Alexandria şi Sibiu. Se pare că, în urma unei solicitări din partea FBI, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) au monitorizat aproximativ şase luni activitatea reţelei de licitatori prin internet, ca urmare a prejudicierii mai multor cetăţeni americani. Au fost identificate punctele terminus ale reţelei în Vâlcea, Alexandria şi Drăgăşani. Acţiunii i s-a atribuit denumirea „malware“, termenul din limba engleză fiind folosit pentru a descrie orice formă de software periculos, care poate prelua controlul asupra PC-ului şi care produce daune: viruşi, viermi, troieni şi hoaxes. Din primele cercetări, se pare că prejudiciul adus cetăţenilor americani este de aproape o jumătate de miliard de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU