24.3 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024

Război pe gunoi

Municipiul Orşova a fost una dintre cele mai curate aşezări de pe cursul Dunării până în urmă cu aproape o lună, când, odată cu schimbarea puterii la primărie, străzile nu au mai fost măturate, iar mormanele de gunoi de pe domeniul public nu au mai fost ridicate.

 

Străzile din Orşova sunt lăsate de izbelişte, iar canalele de colectare a apei pluviale sunt inexistente.

„Suntem disperaţi! Nu ştim ce să mai credem. Am crezut că, dacă vom avea un nou primar, oraşul va fi cel puţin la fel de curat ca înainte, dar se pare că ne-am înşelat. Mormanele de gunoi de la porţile caselor au aproape un metru, iar iarba de pe spaţiu verde a crescut mai înaltă decât pe câmp“, a declarat Corcodel Veronica, din Orşova.

 

Servicii prestate doar la comanda primăriei

 

Deşi serviciile Apă, Canal şi Salubritate au fost concesionate prin licitaţie publică în 2006 unei firme de specialitate, pentru 25 de ani, iar Serviciul de întreţinere a spaţiilor verzi, pentru zece ani, noul primar al Orşovei nu-i mai lasă pe prestatori să îşi desfăşoare activitatea. Gunoiul din pubele şi de pe stradă a fost ridicat de firma Floricola până când Constantin Adrian Brăgaru a câştigat fotoliul de primar şi a trimis o adresă societăţii de specialitate să nu mai presteze servicii decât la cerea lui.

„Vă aducem la cunoştinţă că, începând cu 1.07.2008, deşeurile provenite din depozite necontrolate, cât şi activităţile de răzuit rigole vor fi executate de dumneavoastră pe bază de comandă din partea primăriei“, se stipulează în adresa numărul 7635 din 30.06.2008, trimisă către SC Floricola de Primăria Orşova, semnată de primarul Constantin Brăgaru, viceprimarul Valeru Ungureanu şi economistul Ion Trăistaru.

„Nu înţeleg ce se întâmplă. Noi am câştigat licitaţia publică legal, am achiziţionat pubele, utilaje, am angajat 110 oameni numai din Orşova, urmând să mai facem 190 de angajări. Zilnic am adunat gunoiul şi am măturat străzile, iar acum noul primar, ajutat de opt consilieri şi de fostul primar Constantin Negulescu, cel care a aprobat concesionarea serviciilor noastre – susţinând atunci, în 2006, că suntem cea mai capabilă firmă de curăţenie pentru oraş -, au iniţiat o propunere în prima şedinţă a consiliului şi au votat rezilierea contractului câştigat de firma Floricola prin licitaţie publică“, a declarat Valentina Voicu, directoarea generală a SC Floricola.

 

„Floricola va da primăria în judecată“

 

Totodată, primarul municipiului Orşova le-a transmis locuitorilor să nu mai plătească serviciile prestate de firma de curăţenie, încercând astfel aducerea SC Floricola în colaps financiar.

„Domnul primar, care nu este străin de adunatul gunoiului, până în 1997 prestând servicii ilegale de curăţenie în Orşova, nu doreşte decât să aducă alte firme agreate de Domnia sa şi de partid. Ceea ce nu înţelege primarul este că firma Floricola are un contract pentru următorii 25 de ani, iar prin încercările sale de a-i îndemna pe orşoveni să nu mai plătească nu face decât să-i păgubească pe oameni. Firma Floricola va da în judecată primăria, iar după proces, cei care nu au plătit vor plăti dublu, plus cheltuieli de judecată“, a declarat Constantin Popescu, administratorul SC Floricola.

Iniţiativa edilului este de neînţeles, mai ales că Primăria Orşova are o datorie de 80.000 de lei pentru două blocuri sociale „California“, bani ce ar fi trebuit plătiţi de foarte mult timp firmei SC Floricola.

Deşi firma de curăţenie a achiziţionat un utilaj de spălat şi udat străzile în valoare de 105.000 de euro, acesta nu poate fi folosit decât cu acordul primăriei.

Încercând să aflăm punctul de vedere al primarului, edilul Orşovei ne-a transmis telefonic să mergem mai întâi la secretară, să stabilim o întâlnire, după care ne va primi Domnia sa şi ne va răspunde la întrebări.

Întrucât edilul-şef nu a dat nici o declaraţie, am căutat răspunsuri la consilierii primăriei, care îşi aduc aminte că s-a luat în discuţie problema curăţeniei şi că primarul a spus că firma care deţine serviciul trebuie scoasă de pe piaţă.

„Trebuie să reziliem contractul cu Floricola. Este o situaţie de interes local şi naţional, preţurile serviciilor prestate de Floricola fiind foarte mari“, au relatat consilierii.

Încercările primarului de reziliere a contractului sunt cu atât mai greu de înţeles cu cât preţurile stipulate în contractele încheiate între Floricola şi Primăria Orşova, la gunoi şi apă, sunt cele mai mici din judeţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII