14.2 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024

Copii abuzaţi

Opt cazuri de abuzuri asupra minorilor au fost înregistrate, de la începutul anului şi până în prezent, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. Victime au fost patru fete şi patru băieţi cu vârste peste zece ani, cinci dintre ei fiind din mediul rural. În cinci cazuri, asistenţii sociali din cadrul DGASPC Gorj au constatat existenţa unor forme grave de abuz. „În astfel de cazuri, noi sesizăm organele de cercetare penală, urmând ca faţă de părinţii care şi-au abuzat minorii să se înceapă urmărirea penală. În trei dintre cazuri, a fost luată măsura consilierii psihologice şi juridice a abuzatorilor, au fost încheiate contracte cu familia, prin care părinţii şi-au asumat anumite responsabilităţi, urmând ca reprezentanţii DGASPC Gorj împreună cu autorităţile locale să monitorizeze evoluţia lor“, a precizat Corina Drăgan, reprezentantă a DGASPC Gorj.

Victimele abuzului

 

Unii copii abuzaţi ajung în centre de plasament după ce fug de acasă. Conform Legii nr.272/2004, „abuz asupra copilului se consideră orice acţiune voluntară a unei persoane care se află într-o relaţie de răspundere, încredere sau de autoritate faţă de acesta, prin care sunt periclitate viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului“.

Dacă o persoană care, prin natura profesiei sale, lucrează cu copiii şi are suspiciuni în legătură cu existenţa unei situaţii de abuz sau de neglijare a acestora, e obligată să sesizeze serviciul public de asistenţă socială. Potrivit autorităţilor, şi copiii trebuie învăţaţi, la rândul lor, să recunoască abuzul pentru a se putea apăra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS