Prejudiciul cauzat statului de SC Pet Mimi Pop Cungrea a fost estimat la peste două milioane de lei.
Garda Financiară Olt, în colaborare cu secţiile Vâlcea şi Sibiu, a descoperit, săptămâna trecută, un nou prejudiciu financiar. SC Pet Mimi Pop SRL, din comuna Cungrea, sat Oteştii de Jos, prin întocmirea unor facturi fiscale fictive, a facilitat introducerea pe piaţă a cantităţii de 1.944.653 de litri motorină obţinută din amestecul unor subproduse petroliere, valoarea afacerii fiind de 6.922.771 de lei. „Cazul se încadrează în modelul de evaziune fiscală practicat în domeniul produselor petroliere, prin care administratorul societăţii utilizează documente fiscale pentru a ascunde sau disimula adevărata natură a bunurilor tranzacţionate. La Pet Mimi Pop din Cungrea, s-a încercat, prin întocmirea unor facturi fiscale fictive, facilitarea introducerii pe piaţă a unei cantităţi mari de motorină, care a fost obţinută din amestecul unor subproduse petroliere“, a decalarat comisarul-şef Damian Tănăsescu. Societatea Pet Mimi Pop Cungrea a fost înregistrată în 2007 de Ionel P.M., din oraşul Drăgăşani, judeţul Vâlcea, la Oficiul Registrului Comerţului, în baza unui contract de închiriere care a fost încheiat cu Primăria Cungrea.
Beneficiarul, o firmă-fantomă din Sibiu
Verificările comisarilor au scos la iveală faptul că circuitul scriptic al documentelor diferă de circuitul faptic al mărfii. „S-a constatat că, pentru 39 de facturi fiscale în valoare de 5.218.726 de lei, societatea care apărea în evidenţele contabile ale SC Pet Mimi Pop SRL Cungrea ca furnizor era o firmă-fantomă din Sibiu, iar pentru restul de motorină „vândută“ prin 14 facturi fiscale în valoare de 1.074.045 de lei nu a putut fi dovedită provenienţa legală“, a declarat Damian Tănăsescu.
Prejudiciul
Şeful secţiei judeţene a Gărzii Financiare a precizat că, potrivit Codului Fiscal (art. 240, alin. 1) şi H.G. nr. 44 din 2004 (titlul VIII, pct. 7, alin. 1), utilizatorii care schimbă destinaţia finală a produselor achiziţionate ca uleiuri minerale neaccizate sunt obligaţi să plătească acciza calculată la nivelul celei pentru benzină cu plumb. „Organul de control a apreciat că, prin schimbarea destinaţiei celor 1.944.653 de tone de uleiuri minerale aprovizionate în regim de scutire de la plata accizelor, Pet Mimi Pop a prejudiciat bugetul de stat cu 2.036.028 de lei, iar împotriva administratorului a fost formulată sesizare penală“.
Date fiind complexitatea, numărul mare de persoane implicate şi asociate în vederea săvârşirii infracţiunii, aria largă de desfăşurare a acestor operaţiuni (în judeţele Ilfov, Galaţi, Vâlcea, Sibiu, Olt), actul de control a fost transmis şi Serviciului de Combatere a Crimei Organizate.
Amenzi pentru încălcarea legii
Comisarii Gărzii Financiare au controlat 61 de agenţi economici în perioada 23-29 iunie. 55 dintre cele 58 de societăţi verificate au fost sancţionate contravenţional cu 59 de amenzi de 85.000 de lei, iar în trei cazuri, pentru un prejudiciu total de 2.037.413 lei, împotriva administratorilor societăţilor comerciale, în cauză s-au formulat sesizări penale. În domeniul comerţului, comisarii au controlat 32 de societăţi, dintre care 31 au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 44.500 de lei, iar într-un caz, pentru sustragere de la control, s-a formulat o sesizare penală împotriva administratorului. În domeniul masei lemnoase, doi agenţi economici au fost sancţionaţi contravenţional, amenzile însumând 20 de milioane lei. Garda a controlat şi domeniul construcţiilor, unde au fost constatate abateri în 17 cazuri, sancţionate contravenţional cu 21 de amenzi în sumă de 29.500 de lei. Comisarii au mai făcut descinderi şi în domeniul deşeurilor, unde au constatat abateri de la prevederi legale la doi agenţi, unul fiind sancţionat contravenţional cu amendă de 1.000 de lei, iar împotriva celuilalt, pentru un prejudiciu de 1.385 de lei cauzat bugetului de stat, s-a formulat sesizare penală. Mai multe magazine de desfacere cu amănuntul au fost amendate cu 8.000 de lei pentru neutilizarea aparatelor de marcat fiscale.