10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInstruiţi să acceseze fonduri europene

Instruiţi să acceseze fonduri europene

Peste 500 de doljeni din mediul rural vor fi instruiţi să contracteze cât mai multe fonduri europene.

Federaţia Patronatelor din Regiunea Oltenia (F-PRO) implementează, în perioada 2 iunie – 19 septembrie, proiectul „Europa – o casă nouă cu obiceiuri noi: conştientizarea populaţiei rurale din judeţul Dolj privind oportunităţile şi perspectivele pe care le oferă integrarea României în Uniunea Europeană“. Acesta va include o serie de dezbateri pe teme europene cu cetăţenii din cinci comune din Dolj, precum şi un curs cu specialişti şi formatori de opinie din mediul rural. Rolul acestui proiect este de a creşte gradul de conştientizare a populaţiei rurale din Dolj privind accesarea fondurilor europene şi de a îmbunătăţi nivelul de promovare şi înţelegere a rolului şi importanţei UE în mediul rural. „Ne-am propus să dezvoltăm acest proiect, deoarece informaţia ajunge foarte greu la ţară. Rolul nostru este de a face o informare în termeni accesibili, astfel încât, ulterior, să atragă nişte bani“, a declarat Valentin Cristea, preşedintele F-PRO. Pentru a răspunde cât mai multor întrebări, în zece sate din Dolj vor fi amplasate „urne ale cetăţeanului european“, prin intermediul cărora locuitorii vor putea adresa întrebări legate de procesul de integrare a României în UE, de accesarea fondurilor structurale şi alte probleme ale satului românesc de astăzi.

 

Proiect de peste 45.000 de euro

 

Proiectul este finanţat de Consiliul Judeţean Dolj, prin Programul finanţărilor nerambursabile din fondurile bugetului CJ Dolj pentru activităţi nonprofit de interes judeţean şi este cofinanţat de F-PRO. „Valoarea proiectului este de 45.460 de euro, din care valoarea grantului este de aproximativ 90% (40.204 euro). Contribuţia F-PRO este de 5.256 de euro“, a precizat Valentin Bucur, consultant.

 

După gradul de interes

 

Comunele în care se va desfăşura proiectul vor fi alese în funcţie de dezvoltarea zonei. „Sunt comune unde deja întreprinzătorii (în jur de 50) fac demersuri pentru a accesa unul dintre fondurile structurale pe agricultură. Din păcate, sunt foarte puţine la număr. Încercăm să ne adresăm zonelor unde nu se ştie nimic“, a spus Radu Zlătianu, managerul proiectului. Totuşi, înainte de a opta pentru o comună sau alta, se va avea în vedere şi interesul manifestat pentru aceste informaţii, ţinându-se cont şi de recomandările CJ Dolj.

Alegeţi cu grijă consultanţii

Sfatul reprezentanţilor F-PRO este de a alege cu grijă consultanţii, pentru că aceştia vă pot face să pierdeţi mulţi bani, mai ales că finanţările se obţin în sistem decont. „În prezent există sute de firme de consultanţă. Vom afla însă abia anul viitor care dintre ele au avut rezultate bune“, a spus Valentin Cristea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS