11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal Vâlcea - judeţul pensionarilor

Vâlcea – judeţul pensionarilor

Ultimele date statistice sunt dramatice pentru Vâlcea şi arată că un localnic din trei e pensionar, iar din cei 411.000 de locuitori ai judeţului, 120.000 au peste 60 de ani.

La sediul Prefecturii Vâlcea a avut loc ieri şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor vârstnice. La şedinţă au participat pentru prima dată şi reprezentanţi ai instituţiilor de cult din Vâlcea, pentru a găsi soluţii pentru a-i îngriji pe bătrâni.

„Ultimele date statistice sunt dramatice pentru judeţul Vâlcea. Acestea arată că un locuitor din trei e pensionar. Judeţul are 411.000 de locuitori, dintre care, conform ultimelor alegeri, 350.000 de persoane au peste 18 ani. Acest lucru arată că avem foarte puţini copii“, a declarat Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea.

 

200 de vârstnici sunt pe lista de aşteptare

 

În Vâlcea, sute de bătrâni sunt bolnavi, au nevoie de îngrijiri medicale şi nu au pe nimeni. Lăcrămioara Bălan, directoarea executivă a Direcţiei Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (DMFPS) Vâlcea, a precizat că trebuie găsite soluţii pentru a ajuta persoanele vârstnice şi pe alte căi. „Considerăm că aceste persoane vârstnice pot fi ajutate la domiciliu sau în centre de tip rezidenţial înfiinţate de fundaţii. În Vâlcea există în prezent 120.000 de persoane care sunt la pensie şi au peste 60 de ani“, a spus Lăcrămioara Bălan. În cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea funcţionează un centru realizat la standarde europene în care sunt îngrijite 50 de persoane.

„În prezent, 200 de vârstnici sunt pe lista de aşteptare pentru a intra într-un centru. Ei au pensii şi îşi pot plăti serviciile, dar nu avem spaţii. Am propus în ultima şedinţă a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor vârstnice ca şi bisericile să se implice în activităţile de tip social. Consider că, dacă fiecare mănăstire ar lua cel puţin zece persoane vârstnice pentru a le îngriji şi a le asigura traiul, s-ar rezolva problema acestor oameni“, a explicat Lăcrămioara Bălan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS