13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalImobilele vândute nu vor mai fi retrocedate

Imobilele vândute nu vor mai fi retrocedate

Deputaţii au adoptat ieri o propunere legislativă de completare a Legii nr. 10 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv, care prevede ca proprietarii imobilelor naţionalizate şi vândute de stat să primească bani în locul retrocedării în natură, propunere care fusese respinsă atât de guvern, cât şi de Senat.

Propunerea legislativă iniţiată de conservatorii Dan Voiculescu, Daniela Popa, Sabin Cutaş, Bogdan Ciucă şi Petru Călian (ex-PC) s-a bucurat de susţinerea exprimată de reprezentanţii PSD, PD-L, PRM şi PC.

Proiectul a fost adoptat cu 197 de voturi pentru, 17 împotrivă şi 24 de abţineri, după ce deputaţii au susţinut la unison, în şedinţa de plen de ieri, necesitatea adoptării propunerii legislative pentru completarea Legii nr. 10 din 2001. Câţiva liberali au votat împotrivă sau s-au abţinut (17), iar alţii s-au pronunţat în favoarea legii (16).

Partenerii lor de guvernare, deputaţii UDMR, s-au opus iniţiativei legislative.

Noua lege prevede că nu se restituie în natură, ci doar în echivalent, imobilele care au fost înstrăinate în baza Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului.

Altă noutate o constituie faptul că toate persoanele cu statut de chiriaşi care au cumpărat imobilele în baza Legii nr. 112 şi ale căror contracte de vânzare-cumpărare au fost desfiinţate ulterior în instanţă vor primi despăgubiri la valoarea de piaţă, iar dacă sumele plătite conform Legii nr. 112 le-au fost deja restituite vor putea solicita în justiţie diferenţa până la valoarea de piaţă a imobilelor, actualizată cu indicele de piaţă.

De altfel, chiriaşii vor avea dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinţe din fondul de stat gestionat de primării şi de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor.

Propunerea legislativă ar urma să fie trimisă spre promulgare.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS