27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu cere avocaţilor să se implice în procese

Băsescu cere avocaţilor să se implice în procese

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Congresul Avocaţilor, că justiţiabilii i se plâng, prin petiţiile pe care le trimit la Cotroceni, de lipsa de implicare a avocaţilor în procese, susţinând că aceştia, în schimbul onorariilor consistente, trebuie să ofere cetăţenilor performanţă. „Profesia de avocat se confruntă cu percepţia că moralitatea profesională şi simţul nativ al apărării nu mai au importanţă şi că totul se reduce la interesul pecuniar. Există percepţia că fixarea onorariilor e disproporţionată în raport cu activitatea depusă şi că sunt apăraţi bine doar cei care au mai multe mijloace financiare“, a declarat şeful statului, susţinând că i s-a atras atenţia asupra acestor aspecte prin petiţiile depuse la preşedinţie.

Băsescu a precizat că speră că această percepţie este greşită, arătând că mulţi oameni iluştri din România au sau au avut profesia de avocat. Băsescu le-a mai spus avocaţilor că nu pot ridica nivelul onorariilor fără să fie performanţi şi le-a transmis acestora că trebuie să asigure accesul la serviciile lor şi celor fără prea multe mijloace materiale.

„Realizarea efectivă a accesului la justiţie impune accesul la servicii avocaţiale şi a persoanelor defavorizate economic. Nu puteţi refuza anumite procese pentru că orice om are dreptul la apărare calificată“, a mai declarat Băsescu. Preşedintele României le-a mai cerut avocaţilor să ajute instanţele acaparate de atâtea procese şi să-şi îndemne clienţii să apeleze la modalităţi alternative de soluţionare a conflictelor, precum medierea şi arbitrajul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII