18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUE, în criză constituţională

UE, în criză constituţională

Consiliul European caută soluţii pentru ca Tratatul de la Lisabona, respins de irlandezi, să intre totuşi în vigoare până în iunie 2009.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că România va susţine la Consiliul European necesitatea găsirii unor soluţii, astfel încât Tratatul de la Lisabona, respins recent de Irlanda, să intre în vigoare înainte de europarlamentarele din iunie 2009.

„Este greu să întrezărim posibilitatea ca obiectivul de intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2009 să mai fie realizabil, dar noi vom susţine necesitatea găsirii de soluţii pentru ca acesta să intre în vigoare înainte de alegerile europarlamentare din iunie 2009“, a declarat Băsescu la plecarea către Bruxelles, unde participă la lucrările Consiliului European.

Şeful statului a adăugat că neratificarea Tratatului de către Irlanda nu este apreciată însă ca fiind o situaţie de criză. „Este o dificultate, dar am convingerea că astăzi se vor găsi soluţii ca tratatul să intre în vigoare cât mai repede, în orice caz înaintea alegerilor europarlamentare din iunie 2009.

Este important acest termen pentru că Tratatul modifică oarecum structura Parlamentului European pe de o parte, iar pe de altă parte, atribuţiile P E, care devine un copartener de decizie al Comisiei Europene“, a mai spus Băsescu.

 

Preţurile alimentelor şi petrolului, în atenţia CE

 

Preşedintele a afirmat că pe agenda Consiliului European mai figurează probleme referitoare la găsirea unor soluţii pentru a gestiona efectul creşterii preţului la alimente şi produse petroliere. Alt subiect este cel legat de migraţie, care are implicaţii directe asupra capacităţii Uniunii Europene de a se dezvolta.

„Este vorba de necesarul de forţă de muncă pentru a susţine dezvoltarea economiilor statelor Uniunii Europene. Noi avem două iniţiative, una deja materializată prin decizii, alta care a fost aprobată în JAI, şi sper că va fi aprobată şi în documentul final al acestui consiliu. Mă refer la parteneriatul pentru mobilitatea forţei de muncă între Republica Moldova şi UE, iar ultima iniţiativă este legată de crearea unei platforme de cooperare în domeniul migraţiei şi dezvoltării în regiunea Mării Negre. Propunerea a fost adoptată de miniştrii de externe şi rămâne să fie aprobată astăzi şi în consiliu“, a mai spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat, totodată, că alt subiect este cel referitor la situaţia romilor, România dorind ca acesta să fie menţionat în concluziile consiliului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU