15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTerorism electoral la Coşoveni

Terorism electoral la Coşoveni

Rezultatul alegerilor pentru Primăria comunei Coşoveni a fost deturnat după ce BEJ a schimbat primarul la cererea PSD. Pedeliştii spun însă că eforturile social-democraţilor, de schimbare a edilului-şef ieşit din urnă, sunt ilegale şi au de fapt iz imobiliar.

În bătălia dată pentru Primăria Coşoveni iniţial, a fost declarat câştigător candidatul PD-L Ilie Dumitru, la o diferenţă de numai trei voturi în faţa contracandidatului său de la PSD, Dorel Badea. PSD a depus la Biroul Electoral de Circumscripţie din Coşoveni o întâmpinare pentru renumărarea voturilor de la Secţia 3 din comună, motivată de faptul că mai multe buletine declarate nule pe care alegătorii şi-ar fi exprimat clar opţiunea pentru candidatul social-democraţilor ar fi fost de fapt valabile. Pesediştii reclamau că „în cadrul BESV nr. 3 Coşoveni au fost declarate nule 13 buletine de vot pe motiv că pe acestea era aplicată ştampila cu menţiunea VOTAT pe lângă patrulaterul cu un anumit candidat“, se arată în sesizare. BEC a respins întâmpinarea, însă pesediştii nu s-au lăsat şi au mers mai departe, la Biroul Electoral Judeţean Dolj, cerând renumărarea tuturor voturilor. Asta după ce BEJ trimisese la Biroul Electoral Central rezultatele finale înregistrate în judeţ, iar Biroul Electoral Judeţean îşi încetase efectiv activitatea. Cu toate acestea, contestaţia înaintată de PSD a fost înregistrată şi dezbătută de membrii BEJ, iar aceştia au dispus, cu majoritate, renumărarea voturilor de la Coşoveni. Târziu în noapte, la renumărarea voturilor de către membrii biroului, un buletin pe care fusese exprimată opţiunea pentru candidatul PSD a fost găsit între buletinele PD-L, un buletinul declarat iniţial valabil pentru candidatul PD-L a fost considerat nul, iar două buletine declarate la început nule au fost considerate ca valabile pentru candidatul PSD. În concluzie, candidatul PSD Dorel Badea a ieşit câştigător la un vot în urma renumărării voturilor, iar tot procesul de numărare a fost consemnat într-un proces-verbal.

 

Renumărarea voturilor, reclamată la BEC

 

Pedeliştii susţin că eforturile PSD de a scoate un primar social-democrat la Coşoveni sunt susţinute de fapt de „interesele imobiliare uriaşe“ din localitate şi din judeţul Dolj şi, mai ales, de cele care vizează Staţiunea didactică de cercetare Banu Mărăcine. „Interesele imobiliare uriaşe au făcut jocurile în judeţul Dolj, inclusiv în Coşoveni. Comuna e amplasată în apropierea Craiovei via Banu Mărăcine, unde au fost mari discuţii. La renumărarea voturilor, a fost anulat unul perfect valabil al candidatului PD-L, iar dintre buletinele nule, pe care era aplicată de două ori ştampila VOTAT, două au fost considerate valabile pentru candidatul PSD. S-a înfăptuit o nedreptate, s-au renumărat voturile de atâtea ori cât a fost necesar ca să iasă candidatul PSD“, a spus ieri într-o conferinţă de presă Nicolae Giugea, reprezentantul PD-L în BEJ. Reprezentanţii PD-L au precizat ieri că au sesizat situaţia de la Coşoveni şi la Biroul Electoral Central, solicitând anularea minutei încheiate la BEJ pentru renumărarea voturilor şi menţinerea hotărârii BEC Coşoveni.

 

Conducerea BEJ spune că decizia nu e legală

 

Conducerea Biroului Electoral Judeţean, care a votat ieri împotriva renumărării buletinelor, a declarat că decizia BEJ Dolj nu se încadrează în limitele legale, dat fiind faptul că BEJ era în mod oficial desfiinţat la data la care i s-a cerut să se pronunţe asupra situaţiei de la Coşoveni, iar singura cale de atac, cea de la circumscripţia din Coşoveni, fusese deja epuizată. „Ieri a apărut o contestaţie din partea PSD, care atunci când am ajuns eu la BEJ deja fusese înregistrată, citită şi toată lumea avea punctele de vedere pregătite. Din punctul meu de vedere nu mai exista cale de atac împotriva acelei hotărâri a BEC Coşoveni şi am trimis centralizarea datelor la Biroul Electoral Central. PSD a cerut desfiinţarea hotărârii BEC Coşoveni şi dispunerea renumărării buletinelor nule de la Secţia 3. BEJ a hotărât cu opt voturi admiterea contestaţiei şi renumărarea tuturor voturilor, atât nule, cât şi cele valabile. Opinia mea, în calitate de preşedinte, este că nu a fost tocmai corectă decizia, în condiţiile în care BEJ Dolj nu mai există. Din punct de vedere legal, tot ce s-a întâmplat ieri a fost de un amatorism juridic inexplicabil“, a spus preşedintele BEJ, Lucian Zamfir.

Precizăm că aceia care au votat pentru renumărarea voturilor sunt reprezentanţii PNL (Elena Oancea), PSD (Florin Stancu), PNG CD (Elena Zorilă), PC (Gheorghe Procopie), PER (Nicolae Voinea), UPSC (Daniela Dumitraşcu), PRM (Puiu Constantinescu) şi PAS (Florea Marinescu). Cei care au votat împotriva acestei decizii sunt preşedintele BEJ, judecătorul Lucian Zamfir, locţiitoarea acestuia, judecătoarea Rodica Dobrin, reprezentantul PD-L, Nicolae Giugea, şi cel al Forţei Civice, Valentin Chircă. Reprezentanta PSR, Eugenia Tănase, s-a abţinut. Membrii BEJ care au votat pentru renumărarea voturilor au declarat ieri că decizia a fost luată în urma unor suspiciuni apărute la Coşoveni, care s-au adeverit în cele din urmă. „Alaltăieri fuseserăm sesizaţi în legătură cu o neregulă şi, în virtutea acelei suspiciuni, am decis renumărarea voturilor. S-a dovedit ulterior că suspiciunile au fost întemeiate“, a spus conservatorul Gheorghe Procopie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII