15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStarea Craiovei, evaluată mincinos

Starea Craiovei, evaluată mincinos

Într-o evaluare a serviciilor publice din România, în perioada 2004-2007, Craiova apare cu 100% acoperire la sistemul de alimentare cu apă potabilă. Minciuna este plasată de primărie în birourile Companiei de Apă „Oltenia“ SA.

Evaluarea stării serviciilor publice de maximă utilitate pentru români a fost realizată de Institutul pentru Politici Publice (IPP) şi dată publicităţii la sfârşitul lunii trecute. Între cele 28 de municipii reşedinţă de judeţ apare şi Craiova, despre care aflăm că este deservită pe tot teritoriul locuit de sistemul de alimentare cu apă potabilă. O mare gogoriţă, fiindcă mii de craioveni din Şimnic sau Popoveni, de pildă, tânjesc încă după apă de la robinet. Minciuna i-a fost servită IPP-ului de către Primăria Craiova, ca răspuns la o cerere făcută în temeiul Legii 544 din 2001, care prevede liberul acces la informaţia de interes public. Şefa Direcţiei de Relaţii Publice a municipalităţii, Elvira Stancu, recunoaşte că aceste date au fost furnizate de primărie, care însă doar a centralizat chestionarele completate de furnizorii de utilităţi şi le-a trimis către IPP. „Informaţiile despre starea serviciilor publice aparţin în acest caz Companiei de Apă «Oltenia» SA, care le-a transmis primăriei. Noi nu am făcut decât să le retransmitem către IPP, la cererea acestuia. Într-adevăr, la capitolul «ponderea populaţiei cu acces la reţeaua de apă potabilă» este trecut un număr de 302.934, pentru anul 2006 şi acelaşi număr pentru anul 2007“, a spus Elvira Stancu. Potrivit Companiei de Apă „Oltenia“ SA, se bucură de reţeaua de apă potabilă din Craiova chiar mai mulţi locuitori decât ştie primăria că are, deoarece, din raportul stării economice a Craiovei, reiese că în Bănie trăiau la începutul anului 2007 300.587 de oameni. De altfel, din acelaşi raport aflăm că primăria a comandat studii şi proiecte în 2008 pentru realizarea reţelelor de alimentare cu apă din Şimnicu de Jos, Plaiul Vulcăneşti, Făcăi, Popoveni, Drumul Apelor, Rocadă, strada Caracal, strada Fermierului, strada Eliza Opran, străzi şi cartiere unde, în opinia directorilor de la Compania de Apă „Oltenia“ SA, existau reţele încă din 2006. Reprezentanţii Companiei de Apă „Oltenia“ SA nu au putut fi contactaţi.

 

Erori şi la termoficare

 

La capitolul termoficare – care cuprinde ponderea populaţiei deservite şi preţul gigacaloriei – din raportul de evaluare a serviciilor publice realizat de IPP, pentru Craiova nu există informaţii, autorii consemnând că acestea „nu au fost comunicate“. Directoarea de Relaţii Publice a primăriei, Elvira Stancu, susţine că Regia de Termoficare a primit chestionarele, însă datele furnizate de aceasta sunt incomplete. Directorul Termoficării, Tatian Tudorache, nu ştie însă nimic de vreun chestionar al IPP. „Nu mi s-a trimis nimic. Dacă mi s-ar fi transmis, normal că am fi completat“, a spus Tudorache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU