18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOlimpic craiovean, arestat în Italia

Olimpic craiovean, arestat în Italia

Autorităţile române încearcă să obţină eliberarea unui tânăr craiovean, olimpic la matematică, predat autorităţilor italiene şi condamnat pentru o fraudă informatică, relatează Il Giornale.

 

Bogdan Gabriel Ionescu, de 22 de ani, câştigătorul Olimpiadei balcanice de Matematică şi Informatică, fiu al unui inginer din cadrul Ministerului român de Interne, a fost condamnat la trei ani şi o lună de închisoare, pentru o fraudă informatică în dauna utilizatorilor de conturi ai Poştei italiene.

 

Clienţii Poştei italiene, păcăliţi cu mesaje false

 

Bogdan fusese arestat anul trecut la Craiova, în baza unui mandat internaţional, şi predat autorităţilor italiene împreună cu alţi membri ai unei bande de români specializateă în tehnica numită phishing. Banda a expediat zeci de mii de e-mail-uri posesorilor de conturi curente la Poşta italiană. Clienţii care şi-au oferit datele personale respectivului site, care semăna perfect cu acela al Poştei, şi-au văzut conturile golite. Potrivit sursei citate, înşelătoria – care ar fi adus bandei un câştig de aproximativ 200.000 de euro – se baza pe un mecanism simplu. Datele posesorilor de conturi curente înşelaţi prin internet erau încărcate pe un anumit număr de cărţi de credit preplătite, graţie unui posesor care avea o astfel de carte de credit eliberată de Poşta italiană. Suma maximă ce putea fi extrasă zilnic din fiecare cont era 500 de euro, limită pe care însă banda o ocolea, scoţând bani din cazinourile de la Saint Vincent şi Campione, unde plafonul de credit este de 3.000 de euro.

 

Autorităţile române vor să-l scoată din arest

 

Condamnat la închisoare, Bogdan se află de câteva săptămâni în Penitenciarul Bassone, în localitatea Como. Potrivit Il Giornale, autorităţile române şi-au dat seama abia după extrădare de valoarea pe care o are tânărul matematician, iar acum depun eforturi, prin intermediul consulului român din Milano, Dinu Tiberius Mugurel, pentru eliberarea lui Bogdan, care susţine că a primit doar 5.000 din cei 200.000 de euro.

Autorităţile române intenţionează să ceară repatrierea lui Bogdan pentru „reeducare“, iar avocatul, Piarpaolo Livio, se gândeşte să solicite graţierea acestuia sau găsirea unei soluţii alternative la detenţie, precum arestul la domiciliu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII