29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRomii din Târgu Jiu susţin că sunt discriminaţi la angajare

Romii din Târgu Jiu susţin că sunt discriminaţi la angajare

Aproximativ 15 persoane de etnie romă din Târgu Jiu au protestat ieri în faţa sediului Partidei Romilor Gorj, susţinând că nu-şi găsesc serviciu pentru că sunt discriminate.

 

GORJ. La sfârşitul săptămânii trecute, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj a organizat o bursă a locurilor de muncă pentru persoanele de etnie romă din Târgu Jiu. La eveniment s-au prezentat şase angajatori, care au pus la dispoziţia romilor câteva zeci de locuri de muncă. Potrivit purtătoarei de cuvânt a AJOFM Gorj, Maria Modrea, la bursă au participat 78 de persoane de etnie romă, dintre care cinci au semnat deja un contract, în timp ce alte 18 au intrat în evidenţa angajatorilor în vederea prezentării la un interviu.

Ieri-dimineaţă însă, câţiva romi care s-au prezentat la sediul angajatorilor au fost refuzaţi: „Oamenii s-au dus să-şi găsească un loc de muncă şi au fost trimişi înapoi pentru că sunt romi. Am fost din nou discriminaţi. Se întâmplă din ce în ce mai des acest lucru. Angajatorii nu cred că au ştiut la bursă că oamenii sunt romi şi acum, când i-au văzut, s-au răzgândit. Am luat legătura cu AJOFM şi intenţionăm să dăm în judecată firmele, pentru că ne-am săturat să fim discriminaţi. Plâng oamenii pe la uşă că vor să muncească şi nu li se permite“, a spus Nelu Pavel, preşedintele Partidei Romilor din Gorj.

 

Se caută vinovaţii

 

Reprezentanţii AJOFM Gorj au declarat că vor analiza situaţia creată după bursa locurilor de muncă şi vor vedea ce măsuri se impun. „Nu au fost decât patru cazuri, patru persoane de etnie romă care au primit repartiţii şi, când s-au dus la firme, nu le-au angajat. De fapt, problema este că angajatorii respectivi declaraseră posturile disponibile, dar nu s-au prezentat la bursă vineri, iar locurile nu mai erau libere. De exemplu, la DSC Târgu Jiu, din 19 romi au fost angajaţi cinci. Se va discuta cu angajatorii să vedem care a fost problema şi, dacă este nevoie, o să îi repartizăm în altă parte“, a precizat Ion Târlea, directorul AJOFM Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU