16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPSD, perdantul de pe locul întâi

PSD, perdantul de pe locul întâi


Bilanţul alegerilor locale din acest an îi regăseşte în continuare pe social-democraţi în fruntea clasamentului primarilor, cu o treime însă mai puţini decât în 2004. Dacă pentru PSD înţelegerea cu liberalii încheiată între tururi nu a adus prea multe voturi, PNL a bifat după alegerile din acest an de trei ori mai mulţi edili-şefi decât acum patru ani. Scrutinul le-a priit şi pedeliştilor, care şi-au dublat numărul primarilor câştigaţi la începutul mandatului trecut.

Cu înghionteli şi strigături, cu reclamaţii şi nemulţumiri, cu regrete sau bucurii, au trecut şi alegerile locale din vara lui 2008. Pentru unii, bilanţul e îmbucurător faţă de cel înregistrat în mandatul trecut. Pentru alţii, rezultatele sunt motiv de dat socoteală în faţa şefilor de la Bucureşti, chiar dacă eşecul nu a fost răsunător şi nici pe toate fronturile.

 

Pesediştii, învinşi de aliaţi

 

Dacă, după primul tur de scrutin, socotelile PSD-ului se apropiau de cele din 2004, câştigarea preşedinţiei CJ Dolj de către Ion Prioteasa nu a tras după sine o avalanşă de primari social-democraţi, aşa cum era de aşteptat. Faţă de cei 74 de primari obţinuţi în mandatul trecut de PSD, formaţiunea a adunat după alegerile locale din acest an 49 de edili-şefi, cu o treime mai puţini decât în 2004. Dacă alianţa dintre cele două partide pare să fi adus mai multe câştiguri PNL decât PSD, pesediştii spun că sprijinirea reciprocă a candidaţilor în turul al doilea a fost o chestiune de „chimie“ locală, care nu a funcţionat în multe cazuri. „E un rezultat care arată voinţa electoratului. Am luat mai mulţi primari în primul tur decât toate celelalte partide la un loc, iar în turul doi am avut mulţi candidaţi. E un rezultat bun, dar cred că se putea şi mai bine. Deocamdată, suntem la conducerea CJ, avem puterea de a ne duce la capăt proiectele propuse în campanie şi asta e important“, a spus deputatul PSD Claudiu Manda.

La alegerile locale din acest an, PSD a pierdut zone importante din judeţ cunoscute drept bazine social-democrate, precum Calafat – Poiana Mare -Ciupercenii Noi. De remarcat este faptul că, din cele 12 confruntări directe cu PNL, liberalii au câştigat şapte, în localităţi emblematice precum cele menţionate mai sus.

 

PD-L a obţinut de două ori mai mulţi primari decât în mandatul trecut

 

Eşecul reprezentat de pierderea preşedinţiei CJ Dolj nu a demoralizat membrii şi simpatizanţii PD-L din teritoriu, partidul reuşind să obţină în turul al doilea cu un primar mai mult decât în primul tur. În total, democrat-liberalii s-au ales după cele două scrutine cu 35 de primari, faţă de 14 obţinuţi în 2004.

Pedeliştii se declară mulţumiţi de rezultatul alegerilor din acest an, spunând că, dacă ar fi să luăm în considerare numărul de voturi exprimate, PD-L a câştigat alegerile în faţa PSD, exceptând voturile exprimate pentru preşedinţia CJ. „E un progres important pe care îl face PD-L din 2004 şi până acum. Chiar dacă PSD are 49 de primari, nu cred că putem număra primarii la grămadă, cel de la Secu şi cel de la Craiova, de exemplu. Dacă ar fi să luăm în considerare strict numărul de voturi, PD-L a câştigat alegerile în judeţ la consilieri şi primari, singurul loc unde am pierdut fiind preşedinţia CJ“, a spus Radu Berceanu. PD-L a avut câştig de cauză în municipiul Băileşti şi în oraşe precum Filiaşi şi Bechet, câştigate din turul al doilea, zone importante pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Eurodeputatul Marian Jean Marinescu a subliniat ieri că pentru alegerile viitoare trebuie luate măsuri pentru ca votul cetăţenilor să nu fie deturnat. „A fost o înverşunare şi o competiţie duse dincolo de limitele normale. Au fost semnalate foarte multe cazuri în care s-au dat bani ziua în amiaza mare pentru a vota anumiţi candidaţi, iar aceste lucruri trebuie să ne dea de gândit. Dacă nu vom lua măsuri, alegerile vor fi decise de alte lucruri decât de voinţa cetăţeanului“, a spus Marinescu.

 

PNL a obţinut de trei ori mai mulţi primari ca în 2004

 

Un scor neaşteptat de bun au scos la alegerile doljene din acest an liberalii. Într-un judeţ cunoscut drept fief PSD, liberalii şi-au adjudecat procente bune la alegerile pentru consiliul judeţean (15,5%), dar şi 23 de primari, faţă de numai opt în 2004. Dacă în primul tur de scrutin PNL nu reuşise să pună mâna decât pe nouă primării, în turul al doilea, când au fost sprijiniţi la nivel local de PSD în localităţile unde nu exista o confruntare directă între cele două partide, liberalii au pus mâna pe alte 14 administraţii locale. În plus, poziţia de formaţiune care poate hotărî majoritatea în CJ Dolj le-a adus şi un post de vicepreşedinte, pentru care l-au nominalizat deja pe Dan Mogoş. „Ne propunem un număr mare de viceprimari, în localităţile unde avem şi consilieri. Avem posibilitatea să propunem un vicepreşedinte la consiliul judeţean. În ansamblu, este un rezultat pe care îl apreciez ca fiind bun“, a comentat ieri Mario Oprea, preşedintele PNL Dolj.

Mai şifonaţi au ieşit peneliştii din municipiul Craiova, unde au obţinut doar 6,67% pentru primărie şi trei consilieri locali. Preşedintele PNL a subliniat că în acest caz este nevoie de o nouă strategie politică, dat fiind faptul că procentele PNL au fost trase în jos pe toate planurile de scorul obţinut în municipiul reşedinţă de judeţ.

 

Revoluţie liberalo-pedelistă la Calafat

 

Cu toate că, în ansamblu, au ieşit bine din alegeri, liberalii au pierdut totuşi localităţi importante, precum Bechetul, unde primarul Constantin Oclei a fost învins în turul al doilea de fostul comandant al Poliţiei de Frontieră, pedelistul Costel Tulitu.

Liberalii au fost înfrânţi şi în Băileşti, unde edilul-şef Ioan Negreţ a obţinut un scor mai mic decât candidatul PD-L devenit primar din primul tur, Costel Pistriţu. PNL a pierdut la alegerile din acest an şi Primăria Filiaşi, adjudecată în al doilea tur de scrutin de ex-liberalul devenit pedelist Nicolae Stăncioi. O victorie importantă a fost repurtată însă, oarecum în compensaţie, la Calafat, unde toate partidele de pe scena politică din localitate s-au aliat în turul al doilea pentru a-l sprijini la primărie pe liberalul Mircea Guţă.

Înţelegerea de la Calafat, care implică alegerea pedelistului Adelică Vasile ca viceprimar, l-a detronat pe pesedistul Petre Trăistaru din funcţie, Guţă fiind ales edil-şef. Victoria liberalului la Calafat a scos câteva sute de oameni din case, aceştia adunându-se la miezul nopţii de duminică spre luni în centrul municipiului, în faţa primăriei, pentru a se bucura de alegerea noului primar. „Au fost 2-300 de oameni care şi-au exprimat bucuria faţă de rezultatul alegerilor din municipiu, au strigat, însă nu au fost incidente“, a declarat comandantul Poliţiei Calafat, subcomisar Maria Păun.

 

Patru primăriţe în Dolj

 

Alegerile locale din acest an au adus şi o îmbunătăţire a scorului obţinut de femeile candidate la primăriile din Dolj. Spre exemplu, Partidul Conservator a ajuns cu două candidate în turul al doilea al alegerilor la Şimnicu de Sus şi la Melineşti, cele două şi singurele mandate din partea PC de la aceste alegeri. Ana Ceană şi Jana Fulga au devenit de ieri primăriţe, alături de liberala Mariana Chipirlin de la Perişor. Cea de-a patra femeie care a intrat în cursa pentru primărie împotriva unui bărbat şi l-a învins este tot liberală, Cristiana Ionică, din Bistreţ. Aceasta şi-a adjudecat mandatul pus la bătaie în faţa peledistului Constantin Raicea, după un scandal de proporţii, în care soţul candidatei a fost acuzat de agresiune de către secretarul general al PD-L, Gelu Vişan.

 

PRM şi PNŢCD au luat câte un primar

 

Pe lângă cele două primăriţe de la PC, şi alte partide mici şi-au adjudecat primării în Dolj. Este cazul Dioştiului, unde Dumitru Iliescu a câştigat un nou mandat în fruntea administraţiei locale din partea PNŢCD, dar şi al comunei Afumaţi, unde locul pesedistului Constantin Niţă a fost luat de candidatul PRM la primărie, Cornel Teodorescu. Cele două partide au ieşit însă mult mai prost ca în 2004, când au obţinut fiecare patru mandate de primar în judeţ, la fel ca şi Partidul Conservator. Formaţiuni precum Partidul Noua Democraţie sau Partidul Unităţii Naţiunii Române sau candidaţii independenţi nu mai apar în acest an pe scena politică doljeană, aşa cum s-a întâmplat la alegerile din 2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII