16.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPSD a pierdut 18 primari

PSD a pierdut 18 primari

Cu toate că a câştigat alegerile locale şi a obţinut în total 35 de posturi de primar în judeţ, adică jumătate, PSD Gorj are cu 18 şefi de primărie mai puţin decât înainte de alegerile locale.

 

GORJ. Cel de-al doilea tur al alegerilor locale desfăşurat în judeţul Gorj a plasat Partidul Social Democrat pe primul loc în topul partidelor care au intrat în competiţia electorală. În ciuda faptului că este formaţiunea care a reuşit să obţină cei mai mulţi consilieri locali şi judeţeni, precum şi jumătate din cele 70 de posturi de primar, PSD a pierdut în realitate 18 edili. Înainte de începerea campaniei electorale, social-democraţii gorjeni se lăudau cu 53 de posturi de primar, restul mandatelor fiind împărţite între PD-L, PNL şi PNG. Alegerile de duminică plasează PSD pe prima poziţie, în cel de-al doilea tur de scrutin, social-democraţii reuşind să îşi adjudece 17 posturi de primar, PNL – 13, PD-L – 10, PNG – 2, FD – 1 şi PC – 1. De precizat că alegerile din comuna Arcani se vor repeta, reprezentanţii PNG şi PSD obţinând acelaşi număr de voturi.

 

PNL, pe locul doi la total

 

Unul dintre performerii alegerilor locale din Gorj este PNL, cu un total de 15 primari, liberalii lui Dan Ilie Morega clasându-se pe locul al doilea după PSD, care a reuşit să îşi adjudece 35 de primării. Deşi era văzut favorit la câştigarea alegerilor în mai multe comune, PD-L s-a ales doar cu 14 edili, PNG cu 3, iar FD şi PC au câte un primar. La cel de-al doilea tur de scrutin, social-democraţii nu au câştigat nici o primărie de oraş, rămânând doar cu municipiile Târgu Jiu şi Motru, adjudecate din primul tur de scrutin. Astfel, cele şase oraşe în care duminică s-au ales primarii pentru următorii patru ani sunt: Bumbeşti-Jiu – primar Constantin Bobaru, PNL; Novaci – Pantelimon Todea, PC; Tismana – Costel Buzianu, PD-L; Târgu Cărbuneşti – Mihai Mazilu, PNL; Turceni – Ion Iordache, PNL; Ţicleni – Ilie Ungureanu, PD-L.

 

Mandate câştigate la limită

 

Una dintre comunele unde bătălia electorală a fost deosebit de dură este Runcu, unde primarul pesedist, Nicolae Caramete, nu a obţinut cel de-al cincilea mandat, fiind învins în turul al doilea de liberalul Adi Câmpeanu. În comuna Stăneşti, deşi au fost inundaţii şi o parte dintre alegători au fost ocupaţi mai mult cu evacuarea apei din beciuri, primarul în funcţie, pesedistul Vasile Pârvulescu, a câştigat un nou mandat în faţa contracandidatului său democrat-liberal. Mandate adjudecate la limită, la o diferenţă de câteva zeci de voturi, au fost înregistrate la Tismana, Ţicleni, Bălăneşti, Muşeteşti şi Stoina. Cea mai mică diferenţă de voturi între candidaţi a fost la Ioneşti, de numai 16. Cea mai mare diferenţă de voturi în turul al doilea a fost consemnată la Mătăsari, unde actualul edil, Gheorghe Gaşpar, a învins cu 69% din voturile valabil exprimate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU