20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlegeri locale cu sancţiuni şi dosare penale la Vâlcea

Alegeri locale cu sancţiuni şi dosare penale la Vâlcea

O minoră care a votat ieri pe lista suplimentară la Secţia nr. 4 din Drăgăşani s-a ales cu dosar penal. La aceeaşi secţie, o femeie a încercat să voteze cu actul de identitate al altei persoane, iar în localitatea Ştefăneşti, un bărbat care împărţea saci cu tărâţe oamenilor ca să voteze candidatul PD-L s-a ales şi el cu dosar penal.

Turul al doilea al alegerilor locale s-a desfăşurat ieri în judeţul Vâlcea în 47 de localităţi, în care au fost amenajate 194 de secţii de votare. Până la ora 14.00, dintre cei 146.906 vâlceni cu drept de vot se prezentaseră la urne 33,52%, procent care situa judeţul pe locul patru pe ţară. În mediul urban, merseseră la vot 27,25%, iar în mediul rural – 37,69%.

Primele probleme au apărut în jurul orei 11.30, la Secţia de votare nr. 4 din satul Urşi, localitatea Popeşti, unde a dispărut o ştampilă de vot. Faptul a fost sesizat la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Vâlcea de un reprezentant al PNŢCD. „Ştampila a dispărut de la Secţia nr. 4 din satul Urşi, iar procesul de votare nu a fost întrerupt. Un echipaj al poliţiei s-a deplasat la faţa locului şi face cercetări pentru a vedea în ce condiţii a dispărut ştampila“, a declarat Adrian Buşu, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Vâlcea.

În jurul orei 13.00, a fost sesizată dispariţia altei ştampile de vot din Secţia nr. 1 din comuna Ioneşti. Membrii comisiei au sesizat poliţia, dar nici la această secţie alegerile nu au fost întrerupte. Până ieri, la ora 17.00, poliţiştii nu găsiseră nici una dintre cele două ştampile dispărute.

 

Sancţionaţi contravenţional

 

Preşedintele Secţiei nr. 4 din municipiul Drăgăşani şi un membru al comisiei au fost sancţionaţi contravenţional de poliţişti ieri, pentru că D. M., de 17 ani, a votat pe listă suplimentară, deşi nu avea drept de vot. Poliţia a fost sesizată de preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie (BEC) nr. 2. În urma cercetărilor s-a stabilit că D. M. e minoră, ea fiind născută în 1991.

„Minorei i s-a întocmit dosar penal. Au fost sancţionaţi contravenţional cu câte 2.200 de lei preşedintele secţiei de votare şi membrul comisiei care i-a permis să voteze pe lista suplimentară“, a spus subinspectoarea Diana Smărăndoiu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Vâlcea. Tot aceasta a precizat că la Secţia nr. 4 din Drăgăşani s-a prezentat şi o femeie cu intenţia de a vota pe baza actului de identitate al altei persoane. „Membrii comisiei au încercat să ia măsuri pentru reţinerea ei, dar aceasta a reuşit să fugă, profitând de aglomeraţia din secţie. În prezent, se fac cercetări pentru identificarea acesteia“, a spus Diana Smărăndoiu. Persoana a abandonat actul de identitate cu care intenţiona să voteze, acesta aparţinând Simonei Radu.

 

Mită electorală – saci cu tărâţe

 

În comuna Ştefăneşti, Cristian Mazilu, din localitate, a fost surprins în timp ce oferea unei femei trei saci cu tărâţe ca să-l voteze pe candidatul PD-L. Sesizarea a fost făcută de primarul comunei şi, în urma cercetărilor, s-a stabilit că bărbatul respectiv a fost surprins de un angajat al primăriei în timp ce îi oferea trei saci de tărâţe Marietei Preda, din aceeaşi localitate, pentru a o determina să voteze candidatul PD-L pentru funcţia de primar.

Acestuia i s-a întocmit dosar penal, care va fi înaintat Parchetului. Potrivit purtătorului de cuvânt al BEJ Vâlcea, până ieri, la ora 17.00, n-au mai avut loc alte incidente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS