13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGrădinile zoologice, protejate de mafia imobiliară

Grădinile zoologice, protejate de mafia imobiliară

Guvernul a aprobat, la iniţiativa Ministerului Mediului, amendarea ordonanţei de urgenţă privind protecţia mediului, astfel încât noua formă a legii va stabili că schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi a grădinilor zoologice sau strămutarea acestora este interzisă.
„Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi, grădini zoologice, grădini botanice, parcuri dendrologice şi prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor sunt interzise, indiferent de regimul juridic al acestora“, stabileşte unul dintre amendamentele promovate de guvern.
„Sperăm ca prin promovarea acestor amendamente să punem punct speculaţiilor imobiliare dezvoltate în jurul terenurilor amenajate ca grădini zoologice, a căror destinaţie nu mai poate fi schimbată acum decât în cazul transformării grădinilor zoologice în grădini botanice sau spaţii verzi“, a declarat Lucia Ana Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului.
Amendamentele propuse stipulează că această obligaţie revine atât persoanelor fizice şi juridice, cât şi autorităţilor publice locale care, în caz contrar, sunt obligate să aducă terenul la starea iniţială, pe cheltuiala proprie. Altă modificare prevede că schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca grădini zoologice şi prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor constituie infracţiune. Ministerul Mediului a organizat, în acest an, mai multe dezbateri publice legate de acest subiect, cu atât mai mult cu cât, raportat la anii ’90, în România s-a constatat o înjumătăţire a suprafeţei spaţiilor verzi. Instituţia a cerut autorităţilor locale care deţin grădini zoologice să transmită documentele necesare pentru finanţarea proiectelor de modernizare a acestor spaţii. Potrivit secretarului de stat de la Mediu, grădinile zoologice în care nu se vor face investiţii pentru extindere şi modernizare riscă să fie închise în viitor. În prezent, în România există 41 de grădini zoologice, dintre care 32 sunt grădini zoologice propriu-zise, şase acvarii publice, un delfinariu şi două terarii. Din numărul total de grădini zoologice, 28 sunt în proprietatea autorităţilor publice locale, iar 13 sunt deţinute de Muzee de Ştiinţe ale Naturii şi de proprietarii privaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS