15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCaniculă fără ştranduri

Caniculă fără ştranduri


Craiova stă foarte prost la capitolul ştranduri. Deşi a început sezonul estival şi se aşteaptă călduri infernale, doar cinci astfel de unităţi de agrement vor fi deschise în această vară. În ultimii ani, patru ştranduri au fost închise pentru că nu mai avea cine să le administreze.

 

Craiovenii nu vor avea în această vară prea multe posibilităţi de distracţie. Ştrandurile şi bazinele de înot s-au împuţinat faţă de anul trecut, iar cele care au rămas nu s-au grăbit să-şi deschidă porţile.

În prezent, în Craiova nu este deschis nici un ştrand. De vină au fost şi vremea mohorâtă, dar şi lipsa de interes a investitorilor pentru acest domeniu. În curând se vor deschide Laguna Albastră, Işalniţa, Valencia, Micle şi Roma, unde zilele trecute
s-a lucrat la amenajarea spaţiilor de agrement astfel încât în zilele următoare vor putea să primească eventualii clienţi.

Zeus nu are WC-uri…

 

Potrivit inspectorilor sanitari ai Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj, care au făcut în ultima săptămână un tur al ştrandurilor, în curs de amenajare mai este un singur ştrand, cel particular, de la Preajba.

Şi la ştrandul Zeus se fac pregătiri pentru deschidere, dar inspectorii sanitari spun că se fac degeaba pentru că unitatea nu este în situaţia de a putea să primească autorizaţie sanitară. „Până acum, ştrandul Zeus a funcţionat ilegal. Ştiu că se fac pregătiri pentru deschiderea lui, însă nu va putea să obţină autorizaţie sanitară, pentru că nu are vestiare şi grupuri sanitare“, a declarat dr. Mariana Voinescu, inspector-şef al Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul ASP Dolj.

 

…dar vrea autorizaţie

 

Declaraţiile inspectorilor nu l-au speriat pe patronul de la Zeus, Ilie Bambaloi, care îşi vedea liniştit ieri de administrarea ştrandului. Bazinul a fost umplut cu apă, şezlongurile – aşezate pe poziţii, iar nisipul – greblat cu grijă. Patronul spunea că nu mai aşteaptă decât clienţii şi firma pe care ar fi angajat-o ca să monteze grupurile sanitare şi vestiarele. „În două-trei zile vom deschide. Am băgat apă în bazine, am vopsit şi refăcut totul, am pus şezlonguri şi vom face şi WC-uri, şi vestiare cum vrea SANEPID-ul (vechea denumire a Inspecţiei Sanitare de Stat), ca să putem să luăm autorizaţia“, a venit Bamabaloi cu aceeaşi placă pe care o pune de mai mulţi ani încoace atunci când îi calcă ISS prin bătătură ca să-l întrebe de autorizaţie.

Fostul consilier al prefectului de Dolj nici nu se gândeşte să închidă ştrandul, care în ultimii ani i-ar fi adus, după cum s-a exprimat, mulţi clienţi fideli din toată Craioviţa Nouă şi prea puţine venituri.

Patronul mai spune şi că nu mai este rentabil acum să-ţi deschizi un ştrand, din cauza legislaţiei restrictive şi a cheltuielilor. „Investiţia este foarte mare: apa este scumpă, nisipul trebuie să fie fin şi îl înlocuim în fiecare săptămână, apoi mai costă şi clorinarea apei. Iar bani nu prea ies la afacerea asta“, s-a plâns Bambaloi, deşi intrarea în ştrand este taxată, iar clienţii fideli sunt destui.

 

Nici o declaraţie pe proprie răspundere

 

Cât priveşte condiţiile, acestea sunt mai stricte decât în anii trecuţi, dar trebuie respectate pentru ca ştrandurile să nu devină focare de infecţie. Printre altele, sunt necesare curăţarea bazinului înainte de umplere cu o soluţie clorigenă, de jur-împrejurul bazinului trebuie să fie paviment din material antiderapant, iar intrarea să se facă printr-un bazin cu apă în care a fost dizolvat un dezinfectant, astfel încât clienţii să nu contamineze apa din bazinul mare. Mai trebuie să fie înscrisă adâncimea (pe marginea bazinului) şi afişat la loc vizibil numărul maxim de persoane admise în ştrand. Acesta trebuie să aibă amenajat şi un punct de prim-ajutor.

Autorizaţia sanitară se eliberează, ca pentru orice societate comercială, la începerea activităţii, o singură dată. Totuşi, noua legislaţie obligă ştrandurile să dea socoteală de calitatea serviciilor prestate imediat ce începe sezonul. „Sunt obligaţi să anunţe cu minimum două săptămâni înainte de deschiderea ştrandului sau de câte ori fac modificări. Acest lucru se face prin depunerea unei declaraţii pe proprie răspundere la Camera de Comerţ şi Industrie „Oltenia“ (CCIO). Pe baza acesteia, noi mergem la faţa locului, verificăm şi, dacă nu se încadrează, dăm termen de remediere a deficienţelor şi anunţăm, dacă este cazul, Inspecţia Sanitară, care poate să dea sancţiuni. Apoi, din două în două săptămâni mergem iar în control şi recoltăm probe de apă pe care le ducem la analize“, a declarat dr. Ofelia Manole, şefa Serviciului Evaluarea Factorilor de Mediu, Avizare, Autorizare Sanitară din cadrul ASP Dolj.

Numai săptămâna trecută, angajaţii instituţiei au mers în control şi au constatat că mai multe ştranduri erau în curs de amenajare în Craiova, însă pentru nici unul nu fusese depusă declaraţia pe proprie răspundere.

 

Ştranduri închise

În ultimii ani, mai multe ştranduri au fost închise din cauza lipsei de interes a investitorilor. Locuri de agrement cum ar fi Nicolae Titulescu şi Lunca Jiului zac acum în paragină. Lor ar putea să li se adauge cât de curând ştrandul cel mare de la Preajba şi Hanul Doctorului, rămase din această vară fără administrator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII