20.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCamera Corpurilor Delicte - depozitul obiectelor confiscate de poliţişti

Camera Corpurilor Delicte – depozitul obiectelor confiscate de poliţişti

Sute de CD-uri, arme albe, de la cuţite la macete, haine, undiţe, drujbe, fierăstraie şi zeci de lucruri găsite pe străzile din Râmnicu Vâlcea sunt înghesuite într-un depozit imens din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vâlcea.

 

VÂLCEA. Cele mai multe obiecte sunt corpuri delicte şi au fost folosite la săvârşirea unor infracţiuni. „Obiectele pe care le deţinem provin din două părţi. Unele sunt de natură contravenţională: drujbe, fierăstraie, haine, încălţăminte. Acestea sunt confiscate de poliţişti pentru că deţinătorii lor nu au documente legale şi nici certificate de garanţie, întrucât majoritatea sunt contrafăcute, iar oamenii obişnuiţi sunt astfel păcăliţi să dea bani mulţi pentru o marfă care nu are nici un fel de garanţie şi nici valoare. Celelalte sunt obiecte de natură penală. Avem o borsetă bine «echipată» cu tot ceea ce este necesar pentru spargerea rapidă a unei locuinţe şi o frânghie pe care delincvenţii o foloseau la escaladarea blocurilor, pentru a putea intra în casele oamenilor prin balcon sau printr-o fereastră lăsată deschisă“, a precizat agentul-şef Ion Şarpe, din cadrul IPJ Vâlcea.

Fiecare bun sau grup de bunuri primeşte un număr de înregistrare. Dacă obiectele sunt confiscate definitiv, se întruneşte o comisie specială, care evaluează şi decide soarta lor. Dacă nu mai pot fi valorificate, acestea sunt distruse. Dacă pot fi valorificate, sunt predate celor de la Finanţele Publice Vâlcea.

 

Arme vechi, în perfectă stare de funcţionare

 

Câteva zeci de arme albe, unele dintre ele improvizate, care au fost folosite la nenumărate fărădelegi, stau acum aliniate în Camera Corpurilor Delicte. „Cele mai vechi obiecte din depozit sunt câteva casetofoane auto confiscate de colegii mei, în urmă cu ceva vreme. De asemenea, mai am şi nişte undiţe folosite la braconaj. Altă categorie de bunuri, depozitate aici, o reprezintă şi armele foarte vechi pe care anumite persoane le-au descoperit din întâmplare, ascunse sau aruncate prin podurile unor case vechi şi au venit la poliţie cu ele pentru a le preda. Am câteva puşti şi pistoale de 50-60 de ani. Trebuie să menţionez că, deşi sunt foarte vechi, unele sunt în perfectă stare de funcţionare. De asemenea, mai am şi nişte puşti artizanale, una dintre ele fiind o carabină, care este funcţională“, a completat Ion Şarpe.

Tot la Camera Corpurilor Delicte se depun şi armele care sunt uzate şi care ar putea pune în pericol viaţa celor care le folosesc, atât poliţişti, cât şi oameni obişnuiţi, care deţin permis de portarmă. Cuţite, bâte, săbii şi iatagane au fost confiscate în ultima perioadă de la persoanele certate cu legea din judeţul Vâlcea. Toate sunt păstrate acum la Camera Corpurilor Delicte. Pentru a şti exact ce soartă vor avea aceste obiecte, personalul din cadrul Serviciului de Logistică de la IPJ Vâlcea se întruneşte din când în când, pentru a decide dacă ele mai pot fi vândute sau dacă vor fi distruse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS