32.8 C
Craiova
marți, 18 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjConducerea unui liceu din Târgu Jiu, judecată pentru discriminare

Conducerea unui liceu din Târgu Jiu, judecată pentru discriminare

Liderii romilor din Târgu Jiu sunt nemulţumiţi de modul în care conducerea Liceului de Muzică şi Arte Plastice îi tratează pe elevii de etnie romă şi i-au dat în judecată pe directori, acuzându-i de discriminare.

 

GORJ. Reprezentanţii a două organizaţii nonguvernamentale care militează pentru drepturile romilor din judeţul Gorj au dat în judecată conducerea Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu“ din Târgu Jiu, acuzând-o de discriminare. Procesul se află de peste trei ani pe rolul instanţelor de judecată din Târgu Jiu. Părţile implicate în dosar nu au ajuns până acum la nici o înţelegere, acestea având un nou termen la Tribunalul Gorj, pentru 10 iunie. Liderii romilor din municipiul Târgu Jiu sunt nemulţumiţi de modul în care conducerea Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu“ a înţeles să gestioneze problema elevilor de alte etnii şi în special a celor de etnie romă. Totul a începul în anul 2004, când, povestesc reprezentanţii organizaţiei nonguvernamentale Romani Criss şi ai Asociaţiei „Romi în Europa“, în cadrul Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Târgu Jiu au fost înfiinţate clase formate exclusiv din elevi romi.

 

La judecată

 

Romii doresc ca în clase să nu fie făcute repartiţii pe criterii etnice şi vor ca reprezentanţii unităţii de învăţământ să răspundă în instanţă pentru modul în care i-ar trata pe elevii de altă etnie. „Ne judecăm în acest proces de ani de zile şi nu vrem să renunţăm sub nici o formă la el. Noi credem că trebuie să existe condiţii egale de studiu pentru toată lumea, indiferent de etnie sau de alte lucruri. Nu ar trebui să fie făcută vreo diferenţă, fie că este vorba de români, fie că este vorba de romi. În anul 2004, acolo au fost create clase pornind de la criteriul etnic şi ne judecăm pentru acest lucru, întrucât vrem să aflăm motivaţia care a condus la o asemenea situaţie. Aşteptăm de multă vreme ca instanţele de judecată să se pronunţe şi să facă lumină în acest caz“, a declarat Sorin Bratu, preşedintele Asociaţiei „Romi în Europa“. Nelu Pavel, liderul Partidei Romilor, filiala Gorj, a precizat că la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu“ învaţă foarte mulţi elevi romi şi majoritatea provin din cartierul Obreja, locuit în majoritate de populaţie de etnie romă. Preşedintele Partidei Romilor a declarat că elevii au dreptul să înveţe la profilurile la care optează şi nu este nevoie ca pentru aceştia să fie create anumite condiţii de studiu şi să fie înfiinţate clase speciale.

 

„Nu ştiu să fi fost înfiinţate clase special pentru romi“

 

Directoarea Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu“ din Târgu Jiu, Aurelia Savu, susţine că nu ştie să fi fost înfiinţate clase speciale pentru romi, la vremea respectivă nefiind directoare. Aurelia Savu consideră că principala nemulţumire a romilor este legată de faptul că elevii din cartierul Obreja nu intră toţi la clasele cu profil vocaţional, cum ar fi muzică şi desen, şi astfel foarte mulţi copii romi ajung să facă parte din clase cu profil general. „Eu nu ştiu să fi fost înfiinţate clase special pentru romi. Ştiu că ei ar vrea ca elevii de etnie romă să intre toţi la muzică, dar acolo intră numai cine trece testul de aptitudini. Este şi normal să ai o legătură cu profilul respectiv. Sunt nemulţumiţi că mulţi ajung în clase cu profil general. Asta este repartiţia. Nu este vina noastră că vin zece romi şi cinci români să se înscrie. Ştiu că ne-au trimis la un moment dat o scrisoare printr-un avocat de la Bucureşti, să ne cerem scuze public. Procesul nu s-a mai terminat nici până acum“, a precizat directoarea Aurelia Savu. Constantin Gârdu, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a declarat că problemele la Liceul de Muzică şi Arte Plastice au apărut din cauza profilurilor vocaţionale şi a selecţiei greşit percepute. Constantin Gârdu a precizat însă că, dacă instanţa va constata că la instituţia de învăţământ amintită au sau au avut loc discriminări pe criterii etnice, atunci cei care au greşit trebuie să plătească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS