11.2 C
Craiova
joi, 8 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCocoşul a cântat de sărbătoare la Horezu

Cocoşul a cântat de sărbătoare la Horezu


Cel mai mare târg de ceramică tradiţională din ţară s-a desfăşurat, în perioada 6-8 iunie, la Horezu. Ajunsă la ediţia a XXVIII-a, manifestarea a reunit meşteri populari din 17 judeţe ale ţării, dar şi de peste hotare.

Deşi invitaţii la această manifestare au ajuns la Horezu încă de vineri după-amiază, deschiderea oficială a evenimentului a avut loc sâmbătă dimineaţă, în Satul de Vacanţă „Stejari“. Meşterii, reprezentanţi ai principalelor centre de ceramică din România, şi-au putut expune şi desface la târg produsele care se înscriu pe coordonatele autenticităţii populare şi valorii artistice. La această ediţie a „Cocoşului de Hurez“ au participat ceramişti din Argeş, Bihor, Botoşani, Braşov, Dolj, Gorj, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Mureş, Maramureş, Olt, Suceava, Satu Mare, Timiş şi, bineînţeles, Vâlcea. De asemenea, şi-au expus produsele şi artişti populari din Franţa, Italia şi Spania. Toţi meşterii de ceramică s-au putut înscrie la un concurs de creaţie. Obiectele prezentate în cadrul acestuia au intrat automat în patrimoniul Galeriei de Artă Populară Contemporană Horezu.

 

Târgul s-a deschis cu un moment de reculegere

 

Primarul localităţii Horezu, inginerul Gheorghe Niţă, a ţinut să deschidă oficial Târgul de Ceramică amintind de cel care a fost Dumitru Buşe, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, care a decedat săptămâna trecută. Acesta era de origine din această zonă, iubea cultura şi tradiţia din horezu. „Ieşit din simbolistica unui meşteşug tradiţional – olăritul, «Cocoşul de Hurez» a devenit actul de identitate al celui mai mare târg al ceramicii populare româneşti, dovadă a trăiniciei unei îndeletniciri şi a perpetuării unei tradiţii“, a spus primarul. Toată lumea prezentă la această sărbătoare a păstrat un moment de reculegere în memoria lui Dumitru Buşe. Au urmat câteva alocuţiuni scurte, ţinute de prefectul judeţului Vâlcea, Radu Renga, şi de Dinu Săraru, scriitor şi preşedintele de onoare al Fundaţiei Naţionale pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani“, altă personalitate marcantă a zonei Horezu şi unul dintre organizatorii acestui festival.

 

Elena Udrea şi Teodor Meleşcanu, la Târgul de ceramică

 

Meşterii ceramişti care şi-au expus marfa la Horezu au fost vizitaţi şi de Teodor Meleşcanu, ministrul apărării şi vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, dar şi de Elena Udrea, fosta şefă a Cancelariei Preşedintelui României, Traian Băsescu. Cei doi au vizitat târgul şi au cumpărat suveniruri de la meşterii populari. Cea care a primit o mulţime de farfurii de ceramică, urcioare şi vaze a fost Elena Udrea, care nu a trebuit să scoată nici un ban din buzunar pentru a achita obiectele artizanale. Pur şi simplu, a fost asaltată de ceramişti, care nu mai ştiau ce să îi ofere pentru a-i intra în graţii. În schimb, ministrul Meleşcanu nu a fost atât de norocos, el achitând fiecare obiect pe care şi l-a ales. „Acum voi da lovitura, îmi voi cumpăra un butoiaş de ţuică, pe care îl voi trece chiar şi în declaraţia de avere!…“, a spus Teodor Meleşcau când a zărit într-o parte a târgului câteva butoaie artizanale. „Îmi plac lucrurile care se confecţionează în familie şi de aceea am cumpărat un urcior, o farfurie, linguri din lemn de salcie şi turtă dulce tradiţională. Frumuseţea acestor meleaguri este copleşitoare, iar arta expusă aici nu are preţ. Toate produsele sunt atât de frumoase, încât nici nu mai ştiu încotro să-mi îndrept ochii“, a mai spus Teodor Meleşcanu. An de an, în acest anotimp, Cocoşul cântă la Horezu şi vesteşte că este sărbătoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS